Brnabić na samitu u Sofiju: Kinezi zainteresovani za RTB Bor i Ikarbus

SOFIJA – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, gde će danas učestvovati na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da će delegacija Srbije na samitu razgovarati o projektima u oblasti infrastrukture i energetike.
Samit, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine održaće se u subotu 7. jula, a glavne teme biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.
Među infrastrukturnim projektima, Brnabić je istakla nastavak izgradnje Koridora 11, kao i modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta koja je, kako je navela, u fokusu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Brnabić je za RTS naglasila da se kreće i sa radom na pruzi Beograd-Niš-Preševo, kao i da će biti potpisan sporazum o razumevanju.U oblasti energetike, Brnabić je ukazala na „veliki projekat“ izgradnje termoelektrane Kostolac B3 snage 350 megavata i na toplodalekovod između Obrenovca i Beograda.

Posebno je naglasila da je važno što kineska kompanija Zi Đin učestvuje u tenderu za strateškog partnera za RTB Bor.“Nadamo se da će to biti završeno do kraja godine i da će oni dati dobru ponudu“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije dodala je i da su dve kineske kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u Ikarbusu.Glavne tačke samita, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.

Brnabić je ranije izjavila da očekuje mnogo od Samita 16+1 Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji i gde će biti potpisano nekoliko ugovora.Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene oblasti: industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije.