Mokrin:28. Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima


Na 28. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim uskršnjim jajima u Mokrinu, pobednik je Mokrinčanin Ivan Dilber. U kategoriji juniora, svetski prvak je, takođe Mokrinčanin, Đorđe Golić. Na manifestaciji je nastupilo više od 250 takmičara iz nekoliko zemalja.Više od 25.000 jaja kuckao je Ivan Dilber, pobednik na 28. Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim uskršnjim jajima, kako bi došao do onog pravog, pobedničkog. Zubi trnu, ali pobednik ne mari, jer titula je na najveći hrišćanski praznik najvažnija. Pored toga, tu su tehnička roba i novac kao dodatno zadovoljstvo.
Takmičari mesecima pregledaju na hiljade jaja u potrazi za onim najtvrđim. Stručnjaci za ovaj „sport“ kažu da se tvrdoća jajeta proverava laganim kuckanjem jajeta o zube.

Dilber je u velikom finalu pobedio Mokrinčanina Dušana Prodanova. U kategoriji juniora, titulu svetskog prvaka poneo je Mokrinčanin Đorđe Golić, trinaestogodišnji dečak, koji je u finalu bio bolji od Milana Zorića.

Na manifestaciji je nastupio veliki broj takmičara, najviše iz severnog Banata, mada je bilo i učesnika iz Skandinavije, Slovenije, Republike Srpske, kao i nekih sprskih gradova.“Svake godine prijavljuje se sve više takmičara, a ove godine nikada nije bilo više dece. Izbrojali smo više od 150 mališana, dok je takmičara u seniorskoj konkurenciji bilo stotinak“, kazao je Živica Terzić, glavni sudija.

Tokom Uskršnjih praznika, Mokrinčani su, da bi 28. Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima obeležili na pravi način, ofarbali više od 200.000 kokošijih jaja, što ih na današnji dan, svakako s pravom, svrstava u sam centar svetskih destinacija.