38. NOMUS od 19. do 29 aprila u Novom Sadu

Na pres konferencija u Gradskoj kući, povodom 43. međunarodnog festivala umetničke muzike “Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2018“ , govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, umetnički direktor Festivala Marija Adamov i glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović. Kako je rečeno, Novi Sad će od 19. do 29. aprila biti mesto susreta uglednih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.
– Ovaj festival je jedna od najreprezentativnijih manifestacija našeg grada, i on godinama doprinosi kreiranju imidža Novog Sada kao mesta u kojem se dešavaju ekskluzivni kulturni događaji. Zbog toga smo ponosni na Muzičku omladinu koja zaista svake godine uspeva da nas prijatno iznenadi koncepcijom programa koji je uvek inovativan i više nego aktuelan. Grad takve kvalitete visoko vrednuje i svesni smo značaja NOMUS-a i kada je reč o prestižnoj evropskoj tituli koja nam je dodeljena za 2021. godinu – istakao je Dalibor Rožić.
Govoreći o programu organizatori su izdvojili nastup Beogradske filharmonije pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, sa kojom će na otvaranju kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, kao i nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija “Hermans“ iz Italije kojim će ovogodišnji NOMUS biti zatvoren.
– Uložilili smo veliki trud i siguran sam da će kritika i publika to prepoznati. Na naše zadovoljstvo NOMUS se širi i nekoliko koncerata u našoj produkciji biće upriličeno van Novog Sada, pre svega nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Beogradu, a mladi solisti iz Linhenštajna predstaviće se u Školi za muzičke talente u Ćupriji – kazao je Milan Radulović i dodao da će ove godine umetnici koji učestvuju u programu dobiti na poklon autentičnu skulpturu koja simbolizuje povezivanje, a koju je kreirao vajar Miša Cvjetičanin.
– Bez obzira na dugu tradiciju, NOMUS je iznova mlad, a Muzička omladina nenametljivo i uporno dokazuje da je ovakav festival neophodan deo kulturnog života Novog Sada, ali i neizostavan segment nacionalnog umetničkog blaga – naglasila je Marija Adamov.
Na konferenciji je najavljeno da će ovo izdanje Festivala obogatiti i dva nešto drugačija, neklasična programa – jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s Duom “Meduoteran“, poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki “Sudar Percussion“ s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.