Ambasador Republike Poljske posetio Novi Sad


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Republike Poljske u Srbiji Nj.E. Tomaša Njegođiša i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Zvaničnici su na sastanku ocenili da dve zemlje tradicionalno neguju dobre odnose i izrazili spremnost da se komunikacija intenzivira na lokalnom nivou. Gradonačelnik Vučević istakao je da Novi Sad ima potpisano Pismo o namerama sa poljskim Lublinom što, kako je rekao, predstavlja dobru osnovu za pospešivanje saradnje u esencijalnim oblastima poput privrede, kulture i obrazovanja. Kako je rekao Nj.E. Tomaš Njegođiš ove godine taj grad obležava 700. rođendan, a kao veoma podesan za saradnju spomenuo je i grad Lođ koji predstavlja centar tamošnje industrije.

Ambasador i gradonačelnik složili su se da bi iskustva poljskih lokalnih samopurava u procesu pridruživanja Evropskoj uniji bila od velikog značaja za opštine i gradove u Srbiji, pa je konstatovano da će se na tom planu ostvariti potrebni kontakti.

Prilikom susreta zvaničnika razgovarano je i o pravcima saradnje u oblasti agrara i u tom smislu spomenuto je intenzivnije učešće poljskih kompanija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.