Brnabić: Pravi trenutak za razvoj odnosa Srbije i SAD

Beograd, 7. septembra 2018. – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic sastala se sa sekretarom za trgovinu SAD Vilburom Rosom. FOTO TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

Tanjug (VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ)

BEOGRAD – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas američkom sekretaru za trgovinu Vilburu Rosu na prvoj poseti našoj zemlji i istakla da je ovo pravi trenutak za razvoj naših političkih i ekonomskih odnosa.
„Ponosni smo na proslavu 100-godišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući, istakla je premijerka i navela da se naši bilateralni odnosi moraju temeljiti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju“, istakla je ona.
Premijerka Brnabić zahvalila je sekretaru Rosu na tome što su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine do danas obezbedile skoro jednu milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji, koji su podstakli naš privredni rast i unapredili rad lokalnih zajednica, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

SAD, kao jedan od najvećih stranih investitora, uložile su oko četiri milijarde dolara, a ove investicije su omogućile da se zaposli preko 17.000 radnika.

Premijerka je posebno naglasila značaj kompanija „NCR“ i „Majkrosofta“, čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj.

Takođe je istakla da je cilj Vlade da se naša ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu Vlada intenzivno radi.

Jedan od izazova je nedostatak 15.000 stručnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvođenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

Sekretar za trgovinu SAD posebno je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji, ali je i naglasio da postoji još dosta prostora za investicije u našu zemlju.

Ros je pohvalio reforme koje se sprovode u Srbiji, i stoga očekuje intenzivniju ekonomsku saradnju i posebno istakao značaj juče potpisanog Memoranduma da o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD, koju vidi kao izvanrednu priliku za angažovanje američkih građevinskih, ali i svih drugih kompanija u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug