Četvrti Čumić Book Fest

Ukratko o festivalu:
Četvrti Festival knjiga, muzike i originalne gift produkcije, održaće se od 16. do 20. maja u samom centru grada – Čumićevom sokačetu, na platou ispred knjižare Makart Store.
Ovo urbano srce grada postaće tokom ovih pet majskih dana interaktivan izložbeno-prodajni prostor, gde će se naći knjige svih relevantnih domaćih izdavača. Koncept festivala je uvek isti: najbolje knjige i najbolji izdavači, popust od 20 % na sve knjige, niz uzbudljivih dešavanja na bini tokom popodneva i večeri, a novitet su koncerti na krovu i Tvoj(a) T-shirt zona, gde će se na jednom mestu okupiti kreatori unikatnih majica.

Najbolji izdavači, najbolje knjige, najbolje cene
Posetioci će na ČČBF-u biti u prilici da izaberu najnovije naslove preko 60 eminentnih srpskih izdavača, kao što su Booka, Geopoetika, Laguna, Vulkan, Arhipelag, Akademska knjiga, Arete, Kontrast, Clio, Dereta, Odiseja, Urban Reads, Lom i mnogi drugi, ali izdavača iz regiona poput Frakture (HR) i Buybooka (BiH). Sve knjige će se naći na jedinstvenom popustu od 20 %.

„Zona crvene“ ČČBF-a
Novitet ovogodišnjeg Čumić Book Festa je i „ZONA CRVENE“ gde će se na jednom mestu naći ogroman broj izdanja od kojih će posetioci moći da izaberu 5 knjiga za samo 995 dinara, iz mogućnost da svaku sledeću knjigu sa ove akcije kupe za 199 din.

Koncert(i) na krovu
Čumić Book Fest je od samog početka zamišljen kao višednevi multimedijalni događaj, pa će tokom festivalskih dana posetioci moći da prisustvuju besplatnim koncertima, koji su zamišljeni kao jedinstvena „svirka na krovu“. Sa visina Čumićevog sokačeta, beogradska publika će moći da čuje Koleta iz Velikog prezira, Borisa Mladenovića iz Jarbola, kao i Nenada Marića – Kralja Čačka.

Tvoj(a) T-Shirt Zona
Zamišljena kao specifičan festival u okviru festivala, ova zona ČČBF-a okupiće kreatore unikatnih majica, kao autentičnog i urbanog modnog detalja. Svoje učešće potvrdili su, između ostalih, i Škrabac, Dechko Tzar, Kerefeke, Two birds…

Tribine
Prateći program ČČBF odavno je ustalio i raznovrsne tribine na temu književnosti i umetnosti uopšte. Teme razgovora će i ove godine biti zanimljive – pričaće se o tome zašto profesori ne vole da se smeju; o tome zašto pišemo, čitamo i gledamo horore; da li je knjiga uvek bolja od filma; da li regionalna književnost može da pomiri nepomirljive; o najuticajnijim SF piscima današnjice; šta su klasici XXI veka.Učestvuju Teofil Pančić, Muharem Bazdulj, Aleksandar Šurbatović, Ivan Bevc, Flavio Rigonat, Darko Tuševljaković, Oto Oltvanji, Dejan Ognjanović, Dejan Zečević, Petar Janjatović, Dimitrije Vojinov i mnogi drugi.

Kreativna radionica crtanja za decu
Već drugu godinu u okviru ČBF-a održava se i kreativna radionica crtanja, koju vodi ilustrator Politikinog Zabavnika Dragan Maksimović. Tema ovogodišnje radionice je „Nacrtaj Gašu“, inspirisana fimom „Gaša šeprtlja“ koji se nedavno pojavio u bioskopima. Radionica se održava u subotu i u nedelju od 11 h.

SREDA 16.05.
– 17 h Izazovi forme: Humor – Zašto profesori ne vole da se smeju (Gosti: Vule Žurić, pisac; Marko Srdanović, knjjižar) Moderator: Tamara Krstić, književni kritičar
Da li srpska književnost boluje od velikih istorijskih tema i još većih teza? Na koji način se književnom kritičaru ili profesoru književnosti može izmamiti osmeh? Ko je najduhovitiji srpski pisac? Ko je Vonegat, ko je Kišon, ko je Lu? Učestvujte u književnoj trač-partiji sa Vuletom Žurićem i Markom Srdanovićem.
– 18 h Izazovi forme: Horor – Od Leptirice do Zavodnika(Gosti: dr Dejan Ognjanović, književnik i Dejan Zečević, reditelj)
Zašto čitamo, zašto gledamo, zašto pišemo i zašto snimamo horore? Kada će Blekvud i Stiven King ući u obaveznu lektiru na Filološkom fakultetu? Zbog čega je E. A. Po podoban, a Lavkraft nije? Od Glišića do Ligotija, od Kadijevića do Karpentera, vode vas dva Dejana, dva najveća poznavaoca strašnih priča u reči i slici.
– 19 h Koncert u 19 h: Vladimir Kolarić Kole (Veliki prezir)
Najbolji glas domaćeg rokenrola, Vladimir Kolarić Kole, peva svoje stihove sa krova Čumićevog sokačeta.

ČETVRTAK, 17.05.
– 17 h I tamo i ovde: IK Fraktura (Hrvatska), IP Booka (Srbija) (Gosti: Muharem Bazdulj, književnik; Ivan Bevc, urednik) Moderator: Nađa Bobičić, književni kritičar
Da li Srbi žele da devedesete nikada nisu postojale, a Hrvati da nikada ne prestanu? Koji pisac „sa ove strane“ može uspeti „sa one strane“ i obratno? Kako pisac bira izdavača, a kako izdavač pisca? Dve najhvaljenije izdavačke kuće iz Hrvatske i Srbije razmenjuju svoja iskustva.
– 18 h Na rubu književnosti: Ekranizacija književnog dela (Gosti: Dimitrije Vojinov, scenarista i filmski kritičar; prof. Đorđe Milosavljević, scenarista)
Zašto knjiga ne mora nužno biti bolja od filma? Zbog čega su Hičkok i Hjuston prevashodno tragali za književnim predlošcima? Koje su najbolje filmske adaptacije književnih dela? Da li su serije bliže književnosti od filma? Odgovore daju veliki čitači i još veći filmofili, Dimitrije Vojinov i Đorđe Milosavljević.
– 19 h Koncert u 19 h: Boris Mladenović (Jarboli)
Jedan od najboljih pesnika među muzičarima i najbolji muzičar među pesnicima, Boris Mladenović, „sa visine“ poziva da ga čujete.

PETAK, 18.05.
– 17 h I tamo i ovde: Buybook (BiH) i LOM (Srbija) (Gosti: Haris Alić, urednik; Goran Samardžić, pisac; Flavio Rigonat, urednik)
Da li je jedan od zadataka današnje regionalne književnosti da pomiri zavađene? Koji je značaj Marka Tomaša, Damira Karakaša i Srđana Valjarevićas obe strane Drine? Na koji način izdavači iz bivše Jugoslavijesarađuju ili prate rad jedni drugih? Legendarni sarajevski i beogradski izdavači, Buybook i LOM, zagrljeni pružaju odgovore.
– 18 h Na rubu književnosti: Književnost u slici (Gosti: Slavimir Stojanović Futro, umetnik i dizajner; Goran Lakićević, urednik)
Da li knjiga može biti multimedijalno umetničko delo? Kada književnost postaje strip, kada strip književnost? Koliko je važan vizuelni identitet knjige? Koja je prva, a koja deveta i deseta umetnost? Ako već ne čitaju, da li današnji klinci „gledaju“ književnost? Kada „oblačići“ postaju lektira? O odnosu slike i književnosti debatuju Slavimir Stojanović Futro i Goran Lakićević.
– 19 Izazovi forme: Naučna fantastika – Od mita do književnosti (Gosti: Oto Oltvanji, pisac; Darko Tuševljaković, pisac)
Šta je danas naučna fantastika? Da li je moguće iznedriti srpske „Gospodare prstena“ ili „Igru prestola“? Kada prestaje mit, a počinje književnost? Ko je najuticajniji SF pisac današnjice? Jesu li HBO i Netflix pojeli pisanu reč? Nema boljih od Ota Oltvanjija i Darka Tuševljakovića da saznate sve o naučnoj fantastici.

SUBOTA 19.05.
– 11 h Kreativna radionica za decu: Nacrtaj Gašu (Moderator: Dragan Maksimović, ilustrator Politikinog zabavnika)
– 17 h Na rubu književnosti: RNR na papiru (Gosti: prof. Dragan Bošković, pesnik; Petar Janjatović, novinar)
Da li je mrtva „stvar koja nikada neće umreti“? Ko je na vrhu rokenrol Parnasa? Gde je mesto Džonija Štulića i Milana Mladenovića u jugoslovenskoj poeziji? Koju biografiju velikog muzičara morate proćitati, a koju valja zaobići? Pank profesor, Dragan Bošković, i doktror rokenrola, Petar Janjatović, podučavaju „RNR na papiru“.
– 18 h Na rubu književnosti: Klasici XXI veka (Gosti Teofil Pančić, novinar i publicista; Aleksandar Šurbatović, urednik) Moderator: prof. Vladislava Gordić Petković, književni kritičar
Koje su knjige za manje od dve decenijepostale klasici? Ko je uticajan, a ko izvikan? Postoji li novomilenijumski domaći klasik? Zašto Amerika „drhti“ pred izlazak novog Frenzenovog romana? Kojeg je klasika pojelo vreme, a kojeg je novo vreme ustoličilo? Ocenu nove književnosti daje najuticajnija trojka: Vladislava Gordić Petković, Teofil Pančić i Aleksandar Šurbatović.
– 19 h Koncert u 19 h: Nenad Marić Kralj Čačka
Čumić Book Fest, sa ponosom predstavlja„srpskog Toma Vejtsa“, Nenada Marića – Kralja Čačka.

NEDELJA 20.05.
– 11 h Kreativna radionica za decuNacrtaj Gašu (Ilustrator: Dragan Maksimović)

– 16 h Predstavljanje zbornika Rat iz dečje perspektive(Gosti: Nađa Bobičić, urednica zbornika i književna kritičarka; Jasmina Vrbavac, književna kritičarka) Moderator: Katarina Lazić, urednicaknjiževnogprograma UK “Parobrod”.

– 17 h Na rubu književnosti – Partizanska knjiga: Prvoborci (Gosti: Denis Čokić, pisac; Nemanja Jovanović, pisac; Miroslav Ćurčić, pisac; Dimitrije Bukvić, pisac) Moderator: Dunja Ilić
Da li Prvoborci domaće literarne scene mogu da jurišaju kličući: „Urrraaaaa!“? Kako izaći iz ilegale? Koja je cena otvorene borbe onih koji nisu „na struji“? O svim ranama, onim koje su već zacelile i onima koje su još otvorene, govoriće Partizani – Denis Čokić, Nemanja Jovanović, Miroslav Ćurčić, Dimitrije Bukvić i Partizanka Dunja Ilić.
– 18 h Izazovi forme: Treći trg:Poezija u prevodu (Gosti: Biljana Isailović, prevoditeljka; Milena Ilić, prevoditeljka; Jelena Ivanišević, prevoditeljka) Moderator: Maja Aleksić
Šta još poezija ima da nam kaže? Da li su pesnici i dalje najveći filozofi, a njihovi interpretatori na ine jezike fariseji ili jevanđelisti? Koliko slobode ima prevodilac poezije? O svim iskušenjima prevođenja Gustava Adolfa Bekera („Rime“), Nikoline Andove Šopove(„Poveži tačkice“) Roberta Simonišeka(„Seobe“) govoriće Biljana Isailović, Milena Ilić, Jelena Ivanišević i Maja Aleksić.