Dan sećanja na stradanje i progon Srba

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" održana u Veterniku.

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine održana je na fudbalskom stadionu u novosadskom prigradskom naselju Veternik.

 

Državna manifestacija posvećena obeležavanju
Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe
povodom 22. godišnjice Oluje u kojoj je ubijeno
skoro 2000, a proterano više od 200.000 Srba,
ove godine održana je u naselju Veternik.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je ceo državni vrh Srbije, predstavnici pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, predstavnici Srba izHrvatske i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Srbija želi, mir, saradnju, razgovor sa svima o svim otvorenim pitanjima. I danas kada nam je teško, umjesto poziva na osvetu i odmazdu, naš posao i obaveza je da kažemo da klupko smrti na Balkanu mora da prestane da se odmotava. Zato želimo prijateljstvo i iskrenu saradnju sa svima. Moramo da izađemo iz tog začaranog kruga, da razgovaramo jedni sa drugima, jer u protivnom izgubićemo svi sve i to ima veze sa oproštajem, ali ne sa zaboravom.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas predstavnicima Srba iz regiona da je važno sagledati probleme sa kojima se suočavaju kao i predloge za njihovo rešavanje, kako bi Republika Srbija na najbolji način mogla da pomogne da u regionu budu zagarantovana njihova prava u skladu sa međunarodnim normama.

Nakon parastosa, patrijarh srpski Irinej je poručio: „Na Bogu je da presudi, a na nama da praštamo i ne zaboravljamo“.

On je kazao da srpski narod zna za mnoge teške i tragične trenutke, ali da je događaj koji se desio 4. i 5. augusta 1995. prevazišao sve prethodne tragedije.

„Toga dana je naš narod prognan sa vekovnih obitavališta i ognjišta i to od strane ljudi sa kojima su vekovima živeli zajedno“, rekao je Irinej.

Prema njegovim riječima, srpski narod je doživio takvu tragediju da se ona može „izjednačiti samo sa tragedijom jevrejskog i još jednog naroda“.

„Moramo i ovoga puta da kažemo da je za sve što se dešavalo i što se nažalost velikim delom ponavlja kriva jedna crkva i najviši predstavnici te crkve“, rekao je patrijarh Irinej.