Delegacija Šangajske akademije društvenih nauka posetila Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević primili su delegaciju Šangajske akademije društvenih nauka na čijem čelu je bio glavni stručnjak vrhunskog nacionalog ekspertskog tela te institucije Vang Zan.

Kružević je gostima iz NR Kine poželeo srdačnu dobrodošlicu, istakavši da Novi Sad ima veoma aktivnu međunarodnu saradnju. On je ukazao na značaj Univerziteta za razvoj grada, kao i na važnu ulogu nauke u ekonomskom i ukupnom društvenom napretku.

Sagovornici su se osvrnuli na jučerašnju posetu delegacije Univerzitetu u Beogradu, Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije, ocenivši da inicijativa „Jedan pojas – jedan put“ i mehanizmi „16+1″ predstavljaju dobar model internacionalnog pristupa važnim pitanjima od opšteg značaja za razvoj društva.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Kružević rekao je da Novi Sad kao Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine, uživa posebno važan status kada je reč o inostranim aktivnostima i da te titule otvaraju nova vrata za unapređivanje saradnje u vitalnim oblastima kao što su ekonomija, kultura, obrazovanje i turizam. Takođe, zamenik je predstavio i potencijale Novog Sada, u domenu privlačenja investicija i unapređenja opštinskih usluga.

Zvaničnici su zaključili da razmena znanja i informacija predstavlja neizostavan segment komunikacije u modernom društvenom uređenju i da je neophodan uslov opšteg razvoja, a ovaj sastanak je, kako su istakli, samo početak uspešne zajedničke saradnje.