Đenova se oprašta od žrtava rušenja mosta, u Italiji dan žalosti

ĐENOVA – U Italiji je proglašen Dan žalosti, a u Đenovi je počela državna sahrana dela stradalih prilikom urušavanja vijadukta Morandi u tom gradu.
Sahrani, koja se održava u paviljonu Đenovskog sajma, osim članova porodica i prijatelja prisustvuju mnogi građani, ali i zvaničnici, među kojima su predsednik Italije Serđo Matarela, premijer Đuzepe Konte i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Oko kovčega rođaci postavljaju fotografije, nemo stoje i gledaju, puni tuge, ali i besa, prenose agencije.Prisutni su aplaudirali spasiocima i vatrogascima koji su učestvovali u spašavanju kada su stigli na sahranu.

Do subote ujutru 18 porodica je potvrdilo učešće na sahrani tokom koje službu predvodi đenovski kardinal Anđelo Banjasko, koji je na početku preneo poruku papa Franje da se moli za stradale.
Ostale porodice odlučile su se za privatne sahrane, a neke su održane još u petak.Tokom sahrane pojedini članovi porodica optužili su vlasti što nisu održavali most bezbednim.

Biskup Nikolo Anselmi rekao je da je ovo tragedija koja je dotakla svakoga. „I mi smo koristili most i to je moglo da se desi bilo kome od nas. To se dogodilo našima bližnjima i patimo zbog toga“, rekao je biskup.
Za sada se još istražuje šta je dovelo do pada mosta u kome je prema zvaničnim podacima stradalo 38 osoba.

Pronađena 42. žrtva
Ispod ruševina mosta u Đenovi pronađeno je telo muškarca (30) čime se broj žrtava popeo na 42, preneo je italijanski državni radio.

Agencije su danas prenele da spasioci nastavljaju da pretražuju ruševine, u potrazi za žrtvama, kao i da su pronađene još četiri žrtve, ali ta vest nije zvanično potvrđena.

Zbog nesreće koja se pre par dana dogodila, subota je proglašena za Dan žalosti u Italiji.

U znak žalosti na svim državnim zgradama zastave su spuštene na pola koplja, a u Rimu će biti isključeno osvetljenje na Koloseumu, Fontani di Trevi, cirkusu Maksimusu i drugim znamenitostima od 22 do 23 sata.

Izvor: Tanjug