Đorđević: Vlada radi na usklađivanju penzija sa potrošačkom korpom

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da vlada radi na približavanju penzija minimalnoj potrošačkoj korpi, odnosno prosečnoj plati u Srbiji.
Na komentare opozicije da izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju ne garantuju da će penzije da rastu, Đorđević je rekao da garancije ne postoje i da je i u „njihovo vreme 2000-tih je bilo zamrzavanje penzija“.

„Zakon je podložan promenama, ali smo mi odgovornom politikom pokazali da penzije mogu da rastu i one će biti veće od 8,8 do 13, 2 odsto veće i to važi za sve penzionere. Naravno da reč sa naše strane postoji. Mi smo zahvalni penzionerima što su imali strpljenja do sada“, rekao je Đorđević u Skupštini Srbije.

Ministar je naveo da mogućnost za povećanje penzija daju ekonomski rezultati, navodeći da je bolja naplata prihoda, dok suficit iznosi 8,3 milijarde dinara.

„Planirali smo dotaciju iz budžeta za penzije od 185 milijardi, a sada smanjujemo na 178 milijardi. Manje povlačimo iz budžeta, a vraćamo penzije na staro i povećavamo ih. To vam govori o rezultatima“, rekao je Đorđević.

Izvor: Tanjug