Dva miliona evra u okviru IPA programa za zajednički projekat srpskih i rumunskih vlasti

Odeljenje za vanredne situacije u Kikindi trebalo bi da dobije tri nova terenska vozila, kao i čamce za spasavanje, dok će članovi tog odeljenja završiti obuku kojom bi stekli i licencu za spasavanje, ali i dobili novu opremu. Sve se sprovodi u okviru projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta rumunskih i srpskih vlasti za reagovanje u slučaju poplava i zemljotresa“. Projekat vredan dva miliona evra finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje.
Kako bi se na što efikasniji način sprečile neprilike prilikom poplava ili zemljotresa, ali i drugih nesreća, pokrenut je zajednički projekat srpskih i rumunskih nadležnih institucija na osnovu kojeg će vatrogasno spasilačke jedinice u pomenutim državama dobiti dodatnu opremu, vozila i obuku. Konkretno, kikindskom Odeljenju za vanredne situacije pripašće tri nova terenska vozila, sa čamcima za spasavanje, a pripadnici odeljenja završiće i dodatne obuke iz oblasti spasavanja.“Naši radnici nemaju zvaničnu licencu za spasavanje na vodi,. Uz novu kvalitetnu opremu i vozila, kao i odgovarajuću obuku, bićemo spremniji za intervenciju kako kod nas, tako i na teritoriji gde bude bilo potrebno“, potvrdio je za RTV Dragan Berić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Celokupan projekat vredan je dva miliona evra i finansira ga Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Cilj je da se zajedničkom saradnjom sa rumunskim nadležnim institucijama bolje reaguje u vanrednim situacijama.“Smatram da je jako važno da se radi na što više ovakvih projekata kako bi se poboljšali oprema i edukacija ljudstva“, izjavio je šef Inspekcije za preventivno delovanje u Rumuniji Florentin Dragomir.
Ovakvi, ali i slični projekti koji su već realizovani u saradnji sa rumunskim institucijama, dali su vrlo dobre rezultate.
“Nama je ovo već četvrti projekat koji radimo sa Rumunima i vrlo smo zadovoljni saradnjom. Imamo do sada već nabavljeno opremu za Borski okrug koja nam koristi i mislim da će nova oprema biti veoma korisna za Kikindu“ rekao je za RTV Dragan Dončevski, menadžer projekta.

Partneri na projektu su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, Republike Srbije i Inspektorat za vanredne situacije, županija Mehedinci u Rumuniji.