Evropsko prvenstvo u mačevanju u Novom Sadu od 16.juna

Evropsko prvenstvo za seniore u mačevanju održaće se u Novom Sadu od 16. do 21. juna, i okupiće blizu 450 takmičara iz 38 evropskih zemalja.

Tim povodom, danas je u Medija centru Sportsko-poslovnog centra „Vojvodina“ održana konferencija za novinare, kojoj su prisustvovali Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Milan Jarić, direktor SPC „Vojvodina“, Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu i Dejan Ruski, predsednik Mačevalačkog saveza Srbije.

Prvenstvo će biti u znaku proslave 90 godina od osnivanja Mačevalačkog saveza Srbije.

Vladimir Batez je podsetio da je Evropsko prvenstvo za seniore u mačevanju, na zajedničkoj sednici pokrajinske i republičke vlade, prošle godine u novembru, proglašeno za jedno od dva takmičenja koje će zajednički finansirati Ministarstvo sporta i omladine i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, uz podršku Grada Novog Sada.

„Zadovoljstvo je utoliko veće, jer je reč je o jednom od dva najveća ovogodišnja sportska takmičenja, u tom rangu, u našoj zemlji. Uz nedavno održan Evropski karate šampionat za seniore u Novom Sadu, koji smo takođe zajednički podržali, prošle godine smo organizovali prvenstvo u rvanju, a za koji dan počinje i prvenstvo u mačevanju“, rekao je Batez i istakao da je posebno važno što imamo kontinuitet u organizaciji velikih sportskih takmičenja.

Batez je istakao da je mačevanje jedan od najstarijih olimpijskih sportova, te da imamo čast da evropsko prvenstvo u mačevanju imamo priliku da održimo u Novom Sadu. Preduslov da dobijemo organizaciju, kako je podsetio, bila je izvanredna organizacija, po ocenama svetskih i evropskih zvaničnika za kadetsko prvenstvo, pre dve godine u Novom Sadu.

On je dodao da Novi Sad ima tradiciju mačevalačkog sporta, te da je cilj Pokrajinskog sekretarijat za sport i omladinu da pokroviteljstvom ovog prvenstva da na značaju ovoj grani sporta, i da se u Vojvodini stvore još bolji uslovi za njegov razvoj.

Dan pre početka prvenstva, 15. juna, kako je najavljeno, održaće se kongres Evropske konfederacije na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i svečana akademija, koju Mačevalački savez Srbije organizuje povodom velikog jubileja – obeležavanja 90 godina postojanja.

Svečano otvaranje Evropsko prvenstvo za seniore u mačevanju je u subotu, 16 juna, u 17.30 sati u maloj sali Spensa.

Srbiju će na prvenstvu predstavljati 22 takmičara u muškoj i ženskoj individualnoj i ekipnoj konkurenciji, u disciplinama floret, sablja i mač.