Godina dobra za plod lubence

Leto je nezamislivo bez sočnog osveženje uz dinje i lubenice.U maloprodaji mogu da se nađu lubenice različitih boja od žuto-narandžastih do jarko crvenih i to su uglavnom uvozne sorte lubenica.Njihove zalihe su skoro potrošene i tržište u ovom periodu preplavljuju domaće lubenice koje nema konkurenciju, ukusnije su a i jeftinije.Uzgajivači domaćeg bostana kažu po hektaru dobiju oko 90 tona slasnog bostana od šest hibridnih sorti. Startna cena, čija prodaja počinje ovih dana, biće 40 dinara za kilogram i proizvođači se nadaju da neće ići ispod 20 dinara, kako bi imali bar neku zaradu.Domaću i stranu lubenicu teško je razlikovati. Može se samo videti koja je kalemljena, a koja ne. Domaća lubenica ne može preći 15 kilograma. Kalemljena lubenica ima bele žile po mesu i dostiže veliku težinu, dok domaća to ne može.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor ističu da je godina dobra za plod lubence, a da za ubudući zasad na njihovim oglednim poljima poljoprivredni proizvođači mogu videti 80 sorti lubenica i 40 sorti dinja.“Od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače je odabir sortimenta, a oni to upravo mogu da vide na našem oglednom polju, jer ipak lično mogu da se uvere kako određena sorta izgleda u kojoj fazi zrenja za koju se opredele da uzgajaju. Ono što savetujemo proizvođačima je da se opredele za najmanje dve sorte“, saopštila je Olivera Sekulić, savetodavac Poljoprivredna stručna služba Sombor.

Kada kupujete lubenicu, uvek treba voditi računa od koga kupujete, treba da izgleda zdravo, da puca prilikom sečenja, da su joj šare izražene, te da peteljka bude zelena – to je znak da su sveže