Gradovi širom Srbije spremni za doček Pravoslavne nove godine


U Srbiji će večeras biti dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, ali i druge pravoslavne crkve i narodi koji poštuju julijanski kalendar obeležiće početak nove 2016. godine.
Julijanski 1. januar, kada crkva slavi dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista i dan Svetog Vasilija Velikog, u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina.
Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.
Mnogobrojni nastupi naših poznatih pevača i grupa, najavljeni su za noć uoči 14. januara, kada se po julijanskom kalendaru proslavlja Srpska nova godina.
NOVI SAD- program počinje u 20.30, a kao uvertira slušaće se starogradska, narodna i varoška muzika ansambla Zorule. Nakon njih, nastupiće grupa Garavi sokak, a pola sata pre ponoći na scenu stupa Goran Bregodić, koji će sa svojim trubačima uvesti Novosađane u pravoslavnu Novu godinu. Nakon ponoći pridružiće mu se Tifa i Alen Muslimović.
VRŠAC- Opština Vršac danas organizuje doček Srpske nove godine na Gradskom trgu.
Program u muzičkom paviljonu počinje u 23 časa.Sviraju tamburaši „Panonski Boemi“ iz Pančeva, a nastupiće i trubači „Bojan Ristić Brass Band“. Tačno u ponoć je vatromet. Sugrađanima koji dođu da proslave Novu godinu po julijanskom kalendaru deliće se vasilice, tradicionalan kolač kojim se na Mali Božić 14. januara slavi Sveti Vasilije Veliki.
ZRENJANIN- u centru Zrenjanina nastupiće popularna beogradska rok grupa “Piloti”. Zrenjanince će, kao predgrupa, zabavljati ABBA tribjut bend, uz hitove sedamdesetih i osamdesetih godina,  služiće se kuvano vino, a u ponoć će nebo iznad grada zaparati vatromet. Početak programa zakazan je za 21.30h.
ŠID– Kulturno obrazovni centar Šid organizuje doček pravoslavne Nove godine, u sredu, 13. januara. Tim povodom na Trgu kulture biće održan koncert grupe “Apsolutno romantično”, sa početkom u 22 sata, kao i vatromet u ponoć.
APATIN- Doček Pravoslavne Nove godine biće organizovan I na Trgu Nikole Tesle u Apatinu sa početkom u 20 časova. U 20 časova će za najmlađe biti izvedena predstava „Vesela Nova godinica“, u 21.30 će nastupiti estradni umetnik Ilija Ilić sa svojim repertoarom, a oko 22.30 časova i pevačka grupa „Lazarice”. U 23 časa, gradjanima opštine Apatin, Pravoslavnu Novu godinu će čestitati predsednik opštine dr Živorad Smiljanić, a potom će se lomiti i pogača Vasilica. U 23.15. časova program se nastavlja uz grupu „Gold“.
Ove godine Doček Pravoslavne Nove godine takođe se organizuje i u Prigrevici gde će prisutne gradjane zabavljati orkestri „Dunavski biseri, „Apatinska selekcija“ i „Amareto“.