Gradska vlast Kikinde odlučila: Toplana ide pod koncesiju na 40 godina

KIKINDA – Odlukom većine odbornika, kikindski gradski parlament usvojio je predlog inicijalnog koncesionog akta kojim se, po modelu javno-privatnog partnerstva, dalje upravljanje Javnim preduzećem „Toplana“ može poveriti privatnoj kompaniji. Ta odluka izazvala je negodovanje u redovima opozicionih odbornika u kikindskoj gradskoj Skupštini.
Kikindska „Toplana“ uspela je da u proteklih pet godina anulira nagomilana dugovanja koja su iznosila blizu 300 miliona dinara, ali kompletan dotrajali sistem daljinskog grejanja podrazumeva ubuduće ozbiljne investicije.Ta ulaganja „Toplana“ ne može da isfinansira.“U ovom trenutku najhitnije je neophodno uložiti 120 miliona dinara, i to u narednih godinu, dve dana. Ulaganja se odnose prvenstveno u proizvodne objekte, odnosno kotlove. Od svih kotlova, a imamo ih 10, samo jedan je u funkciji manje od 10 godina. Svi ostali su stari od 35 do 42 godine“, kaže Miroslav Čičulić, direktor JP „Toplana“ Kikinda.

Koncesija bi se odnosila na period od 40 godina, uz ugovor koji podrazumeva konkretne obaveze i investiranje kompanije koja bi preuzela upravljanje proizvodnjom i distribucijom toplotne energije u Kikindi. Predlog te odluke izazvao je negodovanje opozicionih odbornika u kikindskoj gradskoj Skupštini.

„Spominjete cifru od 120 miliona, koja je potrebna. Mislim da grad može da iznađe sredstva da pomogne svom javnom preduzeću i da to preduzeće ostane u vlasništvu građanki i građana Kikinde“, smatra Viktor Felbab, šef odborničke grupe „Odbranimo Kikindu“.“Mi jedno preduzeće bez dugovanja, koje ima pozitivu, dajemo nekom da se tim novcem koristi. Računajući tako, 144 hiljade evra dobiti puta 40 godina je blizu 5 miliona evra“, navodi Miroslav Grujić, šef odborničke grupe LSV.

Kako je sa skupštinske govornice obrazloženo, umesto kredita, zaduživanja ili privatizacije, kao najracionalnije rešenje pokazao se model javno-privatnog partnesrtva sa elementima koncesije. Grad zadržava pravo nadzora rada „Toplane“, daje saglasnost na korekciju cena grejanja, uz mogućnost raskida ugovora u slučaju nepoštovanja preuzetih obaveza.

„Smatramo da je najoptimalnija mogućnost za grad i građane ulažanje u koncesiju. Vi dajete nešto na određeni vremenski period, možete to da kontrolište i nemate nikakvih troškova“, kaže Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Odlukom većine odbornika, kikindski gradski parlament usvojio je predlog koncesionog akta, što znači da u narednom periodu sledi raspisivanje javnog poziva otvorenog za kompanije koje ispunjavaju uslove za preuzimanje upravljanja sistemom daljinskog grejanja u Kikindi.

Izvor: RTV