Gran pri u Subotici za predstavu „Mačak u čizmama“

SUBOTICA – Predstava „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju Dečijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska, dobitnik je Gran prija za najbolju predstavu u celini jubilarnog, 25. Festivala pozorišta za decu u Subotici.
Nagrada je uručena na ceremoniji zatvaranja festivala u petak uveče u Dečjem pozorištu u Subotici.
„Predstava „Mačak u čizmama“ kroz ideju: da je promišljanje životnih situacija najbolji put do uspeha, promoviše sklad između znanja i veštine, kao i kreativnosti i mašte.

Izražajnim scenskim jezikom, izvanrednom kolektivnom glumačkom igrom i animacijom lutaka i objekata na sceni, ova predstava donosi čaroliju u svet dečije mašte i briše granicu između mogućeg i nestvarnog“ , navedeno je u odluci žirija festivala u sastavu Marijana Prpa Fink, predsednica i Henrik Koler i Đula Urban, članovi.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jerži Bijelunas za režiju predstave „Tiha“ u izvođenju Pozorišta za decu Jan Dorman, Bedzin iz Poljske.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Eva Farkašev za scenografiju predstave „Prodavnica igračaka“ u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora, dok je nagrada za najbolju originalnu muziku pripala Peteru Kusu za muziku u predstavi „Džumbus“ u izvođenju pozorišta Werk89, Beč, Austrija, a nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka Irini Somborac za predstavu „Tobi“ u izvođenju Pozorišta za decu i mlade, Skoplje, Makedonija.

Žiri je dodelio i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo i to Filipu Eldanu za ulogu u predstavi „Jaje“, Andi Rubinstein za ulogu u predstavi „Tajni život pelena“, Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka“, Goranu Smoljanoviću i Dejanu Fajferu za uloge u predstavi „Majstori“.

Izvor: FoNet