Italijanski pčelari traže zabranu uvoza meda iz Kine

Postoji sumnja da se u Kini povećava proizvodnja zamena meda iz različitih sirupa i da ova zemlja snosi veliki deo krivice zbog činjenice da je med postao jedan od najčešće falsifikovanih proizvoda.

Nacionalna unija italijanskih asocijacija pčelara traži zabranu uvoza meda iz Kine, što je kako navode, u interesu italijanskih proizvođača i potrošača.

U dokumentu koji je upućen Ministarstvu poljoprivrede navedeno je da standardi za med u Kini ne odgovaraju standardima EU i Italije. Tako, prema evropskim standardima, med je definisan kao proizvod koji proizvode pčele, u koji je zabranjeno dodavanje stranih sustanci ili uklanjanje polena i drugih prirodnih komponenti iz njega.

S druge strane, propisi u Kini omogućavaju industrijsku preradu meda, što značajno menja njegove karakteristike. Takođe je napomenuto da, kako je tokom poslednjih 15 godina u pčelarstvu u mnogim zemljama došlo do krize, Kina stalno povećava prooizvodnju meda, s neznantim porastom broja pčelinjih zajednica. To je razlog što italijanski proizvođači sumnjaju da se pod deklaracijama prirodnog meda u Kini povećava proizvodnja zamena iz različitih sirupa i da Kina snosi veliki deo krivice zbog činjenice da je med u svetu postao jedan od najčešće falsifikovanih proizvoda.

Prema procenama američkih stručnjaka, med je na trećem mestu na listi ovih proizvoda posle mleka i maslinovog ulja.