Konkretizovana saradnja skupštinskih službi Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske

Delegacija Generalnog sekretarijata Narodne skupštine Republike Srpske predvođena Markom Aćićem, generalnim sekretarom te Skupštine posetila je danas Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine. Gosti iz Banja Luke sastali su se sa delegacijom Službe Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine koju je predvodio Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine.

Na sastanku je razgovarano o nastavku implementacije dosadašnje uspešne institucionalne saradnje dve skupštinske službe koja se odvija na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji službi Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske.

Za naredni period, dogovorene su četiri ključne zajedničke aktivnosti. Već u spetembru mesecu ove godine, u zajedničkoj organizaciji dve skupštinske službe u Banja Luci će biti održana konferencija o razvoju kapaciteta skupštinskih službi i o njihovoj ulozi u procesu evropskih integracija.
Kako je rečeno na sastanku, pored jačanja skupštinskih kapaciteta, konferencija će biti posvećana i aktuelnim izazovima koji se odnose na usklađivanje primarnog i sekundarnog prava Evropske unije u procesu podnošenja predloga akata, amandmana i donošenja odluka, u čemu bi trebalo obezbediti podršku skupštinskih službi.

Takođe, u zajednčkoj saradnji i organizaciji dve skupštinske službe, u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, u oktobru mesecu biće održana konferencija o razvoju i značaju uvođenja i primene „e – parlamenta“, kao savremenog i efikasnog načina parlamentarnog rada na svim skupštinskim nivoima, najavili su danas generalni sekretari Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine Republike Srpske, Nikola Banjac i Marko Aćić.

Očekuje se da na toj konferenciji bude prezentovan i budući elektronski sistem rada u Skupštini AP Vojvodine. Budući da je Narodna skupština Republike Srpske već implementirala svoj novi konferencijski sistem koji je značajan preduslov za prelazak na potupuno novu elektronsku verziju rada tog parlamenta, na konferenciji u Novom Sadu, predstavnici skupštinske Službe održaće prezentaciju tog sistema.

Dalje, saradnja će se ogledati i u zajedničkom radu na izdavanju publikacije o realizaciji i donošenju sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, kao i kroz zajedničko pisanje, apliciranje i učešće u projektima koji imaju za cilj jačanje kapaciteta skupštinskih službi, kako bi se zaposlenici i u Službi Skupštine AP Vojvodine i u Službi Narodone skupštine Republike Srpske, kroz različite vidove edukacija i organizacija seminara, što bolje usavršavali sa krajnjim ciljem boljeg i efikasnijeg rada i jednog i drugog parlamenta, dogovoreno je na sastanku.

„Mislim da je ovaj vid saradnje i sve što smo dogovorili, nešto na šta svi zajedno možemo biti ponosni i ja izražavam svoje veliko zadovoljstvo što smo danas bili u prilici da ugostimo delegaciju Generalnog sekretarijata Narodne skupštine Republike Srpske, na čelu sa generalnim sekretarom Markom Aćićem, istakao je nakon sastanka, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić je izrazio zadovoljstvo posetom pokrajinskom parlamentu i efektima potpisivanja Memoranduma o saradnji skupštinskih službi, navodeći da je za kratko vreme od potpisivanja tog strateškog dokumenta, već dogovorena realizacija veoma značajnih i važnih zajedničkih aktivnosti.

U nastavku razgovora, delegacije dve skupštinske službe prisusutvovaće prezentaciji razvojne agencije „Bačka“ i učestvovaće u edukacijama koje se odnose na mogućnost zajedničkog apliciranja i učešća u zajedničkim projektima od obostrane koristi.