Kosovska policija ne dozvoljava Vučiću posetu Gazivodama i Zubinom Potoku, Vučić večeras saopštava svoju odluku

PRIŠTINA, BEOGRAD – Kosovska policija je danas saopštila da će, u vezi sa planiranom posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova, delovati „u okviru plana vlade u Prištini“, što isključuje obilazak Gazivoda.
Direktor kosovske policije Rašit Čaljaj je, u izjavi za portal kallkso.com, rekao da će policija tokom ove posete primenjivati vladine naredbe.

Iako Vučić insistira na poseti jezera Gazivode, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je odbilo zahtev da poseti ovo mesto. „Kosovska policija će biti tamo. Kosovska policija neće dozvoliti da se krši stav i plan Vlade“, rekao je Čaljaj.

On je rekao da je plan policije napravljen u skladu sa vladinom agendom „koja je odbacila samo jednu tačku od Vučićevog zahteva“. „To neće biti izazov za kosovsku policiju, jer je napravljen plan za posetu Vučića na Kosovu“, rekao je Čaljaj.

Đurić: Zabranili Vučiću i obilazak dve lokacije u Zubinom Potoku, odluka saopštena usmeno

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je za Tanjug da je Priština, osim brani Gazivode, zabranila posetu predsednika Srbije još dvema lokacijama u Zubitnom Potoku.

Đurić kaže da je reč o Centru za ekologiju i razvoj sporta i Centru Crvenog krsta AP Kosova i Metohije u Zubinom Potoku.

Direktor kancelarije za KiM za Tanjug kaže da je odluka saopštena usmeno i da predstavnici u Prištini odbijaju da to pošalju napismeno, zato što smo, kako kaže,ranije danas objavili prethodno obaveštenje za zabranu posete brani Gazivode i obelodanili njihove laži.

Obraćanje Vučića javnosti u 21h

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras, u 21 sat, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Obraćanje predsednika Vučića otvoreno je za sve medije.

Kako je ranije najavljeno, predsednik je sutra i u nedelju trebalo da boravi na Kosovu i Metohiji, ali nakon provokacija i pretnji iz Prištine, kao i zabrane da poseti Gazivode, Vučić je odlučio da danas u Briselu ne razgovara sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

O tome je novinare u Briselu obavestio šef vladine kancelarije Marko Đurić, koji je rekao i da je pitanje da i će i kada razgovori sa Prištinom biti nastavljeni.

Neizvesno je da li će Vučić, nakon Brisela, otputovati na Kosovo i Metohiju, a očekuje se da će odluku o tome saopštiti večeras.

Izvor: Tanjug, RTV