Kultura i jezik su oslonci očuvanja svih identiteta u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obratila se danas u Skupštini Vojvodine učesnicima dvodnevne Međunarodne konferencije “Jezik – kultura – identitet“, u organizaciji Pokrajinskog zaštitnika građana.

Naglasivši da naziv konferencije čine međusobno neraskidivo vezane reči, Miloševićeva je objasnila da su jezik i kultura glavne tačke oslonca identiteta svake od nacionalnih zajednica, koje žive u Vojvodini.
„Otuda je i njihovo očuvanje i negovanje ključni uslov da se ti identiteti ne samo očuvaju, nego i razvijaju“, dodala je ona.
To je, prema njenim rečima, jedan od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
„Zato smo mi osnivači niza institucija od izuzetnog značaja za kulturu srpskog, ali ne samo srpskog naroda, kojima obezbeđujemo stabilno i održivo
funkcionisanje. Tu su, uz ostalo, Srpsko narodno pozorište, Muzej i Arhiv Vojvodine, Muzej savremene umetnosti, Zavod za kulturu Vojvodine… Tu je, međutim, i pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina – mađarske, slovačke, rumunske, rusinske i hrvatske“, rekla je Miloševićeva.

Istakavši da veruje da će se, u vremenu koje dolazi, stvoriti uslovi da slične zavode dobiju i druge manjine, ona je podvukla da je reč o kulturnim ustanovama, kakvih ima malo gde u svetu.
„Pored institucionalne, veoma je važna i podrška vezana za projektno sufinansiranje u kulturi. U okviru nje smo u 2017. podržali više od 800 festivala, smotri i manifestacija, kulturno – umetničkih društava, gradskih i opštinskih biblioteka i izdavačkih i drugih poduhvata, od čega oko 270 na jezicima praktično svih manjina, koje žive u našoj pokrajini“.

Kada je reč o jeziku, kao takođe ključnom elementu za očuvanje identiteta, ona je istakla izuzetan značaj javnog informisanja na maternjim jezicima i podsetila da Pokrajinski sekretarijat kontinuirano sufinansira izlaženje 22 dnevna, nedeljna, mesečna omladinska i dečije listove na osam manjinskih jezika čiji osnivači su nacionalni saveti nacionalnih manjina.
„Uz to, u okviru konkursnog sufinansiranja prošle godine smo podržali 65 projekata medija čiji osnivači su privatna lica ili organizacije civilnog sektora, na doslovce svim manjinskim jezicima, kojima se govori u Vojvodini. Istovremeno, podržali smo i 120 medijskih projekata na srpskom jeziku“.
Svemu, kako je naglasila, treba dodati i RTV koji, pored programa na srpskom, program proizvodi i emituje i na 15 manjinskih jezika, od čega za deset ima posebne redakcije i po tome je jedinstvena u evropskim okvirima.
„Sve to je, zapravo, naš odgovor na izazove očuvanja kulture i jezika, a time i identiteta koji čine raskošan spektar vojvođanskih različitosti na koji smo, verujem, svi zajedno ponosni“, zaključila je Miloševićeva.
Pozdravne reči učesnicima konferencije uputili su i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar i pokrajinski zaštitnik građana dr Zoran Pavlović. U njenom radu učestvuju eminentni stručnjaci iz Srbije i više evropskih zemalja, kao i predstavnici srpske manjine u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.