Lavrov doputovao u Banjaluku

BANJALUKA – Nešto posle 15 sati ruski šef diplomatije doputovao je u posetu Banjaluci, gde ga je na aerodromu dočekala premijerka Žejka Cvijanović.
Lavrov je u Banjaluku doputovao iz Sarajeva, gde je stigao noćas, tokom prepodneva je razgovarao najpre sa članovima Predsedništva BiH, a potom i sa šefom diplomatije BiH, Igorom Crnadakom.

Povodom dolaska ruske delegacije, na čelu sa Lavrovim, u Banjaluci su mere bezbednosti podignute na najviši nivo.

Inače, veliki broj građana okupio se na mestu gde je postavljen temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra, koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.
Posetu Lavrova prati veliki broj medija.

Nakon susreta sa predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, biće održana konferencija za novinare.Potom će se Lavrov sastati sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji je ranije danas doputovao u Banjaluku.Sastanak predstavnika BiH, Srbije, Turske i Rusije izostao jer je protiv bio Izetbegović

Srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, izjavio je danas u Sarajevu da do sastanka predstavnika BiH, Srbije, Turske i Rusije, na predlog zvanične Moskve, nije došlo jer se tome svojevremeno usprotivio odlazeći bošnjački član kolektivnog šefa države, Bakir Izetbegović.

On je novinarima u Sarajevu, nakon susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, rekao da je Rusija imala takav predlog, ali da se tome usprotivio Izetbegović, te da zbog toga takav sastanak nije ni održan.

Izvor: Tanjug