London neće dozvoliti raspravu o Kosovu i Metohiji u Savetu bezbednosti?

epa06198865 The United Nations Security Council holds vote on sanctions resolution against North Korea at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 11 September 2017. The United Nations Security Council voted unanimously to pass a resolutions designed to slow North Koreas nuclear ambitions. EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

BEOGRAD – Velika Britanija, koja od 1. avgusta preuzima predsedavanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija namerava da spreči da se tokom avgusta održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji, pišu „Novosti“.
To bi bilo prvi put da se na Ist Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromesečnom intervalu, navodi list.
Prema saznanjima „Novosti“, trenutno se vodi rasprava o programu rada SB za naredni mesec i London nije kandidovao temu za KiM, a i neće, jer smatraju da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da za to nema potrebe.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to očekivano i da je očigledno da Veliku Britaniju „ne interesuje srpski stav“.

„To je za nas jasna poruka“, istakao je Dačić za Novosti.

Izvori lista tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje.

Bez obzira na to generalni sekretar UN Antonio Gutereš svakako priprema redovan tromesečni izveštaj o KiM.

Prethodna sednica posvećena KiM bila je 15. maja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu SB UN.

Pošto su sada rešili da to sprovedu u delo, Srbija je poslala upozorenje da će ovaj čin tretirati kao antisrpski akt, pišu „Novosti“.

Međutim, prema navodima lista, ako u avgustu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi se lako dogoditi da rasprava izostane i u septembru, jer tog meseca predsedava Amerika.

Izveštaji generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini su po Rezoluciji SB 1244 obavezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima, napominje list.

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD, Holandija, Švedska), već duže ističu da sednice SB o KiM treba da se prorede.

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine SB UN Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Brnabić o nameri Londona: Neozbiljno i politički neiskreno

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom navoda da London namerava da spreči da se u avgustu u Savetu bezbednosti UN održi redovna sednica o situaciji na KiM, da je to neozbiljno i politički neiskreno.

„Smatram da je to neozbiljno, posebno od zemlje koja je, i pored toga što izlazi iz EU, insistirala da ostane vezana za rešavanje problema i regionalnu stabilnost i bude domaćin sastanka u okviru Berlinskog procesa, a sa druge strane smatra da situacija na KiM nije dovoljno relevantno pitanje da bude uključeno na dnevni red sednice Saveta bezbednosti UN“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

„Čini mi se neozbiljno i politički neiskreno“, naznačila je premijerka.

Brnabić je rekla da je pitanje KiM važno ne samo za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već i za sveukupnu regionalnu stabilnost i saradnju.

„Ne mogu da razumem da neko s jedne strane želi da bude domaćin sastanka Berlinskog procesa, a sa druge ne želi da uvrsti u dnevni red temu Kosova. Ne može biti i jedno i drugo“, zaključila je Brnabić.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti, RTV