Majska gostovanja u SNP-u

četvrtak, 3. maja, scena „Pera Dobrinović“, 19.30

Lift – Slobodan šou, Tekst i dramaturgija: Jelena Bogavac, NP Priština, Gračanica

Režija: Nenad Todorović

Predstava u svojoj postmodernoj formi kombinuje i različite žanrovske i stilske pristupe. Najbliže žanrovsko određenje moglo bi biti: politički komad sa pevanjem.

Igraju: Ivana Kovačević, Dejan Cicmilović, Milorad Kapor, Anika Grujić, Milena Jakšić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Vasilj Adžić, Marko Panajotović i Omladinski hor „Glee Srbija“ pod vođstvom Dimitrija Dimitrijevića.

Ovo su generacije „poslednjih beba devedesetih“. Komad kroz njihovu prizmu tumači i problematizuje socio-politički sadržaj devedesetih koji je uticao na živote njihovih roditelja i nude dirljive i iskrene stavove i sećanja na period najranije mladosti.

„Lift – Slobodan šou“ je postdramska predstava koja se bavi umetničkom analizom devedesetih godina prošlog veka, sa naglaskom na vladavinu Slobodana Miloševića. Proučavanjem i rekonstrukcijom dokumentarnih snimaka, transkripata razgovora, dokumenata, memorijalnih beleški, transkripata iz Haga te političko analitičke literature, ali i intervjua sa stanovništvom, te biografskih priča glumaca iz predstave, pokušali smo da uđemo u umetnički dijalog sa vremenom koje je odredilo naše živote, blisku i dalju budućnost, nacionalne, teritorijalne i identitetske redefinicije.

—————————————

Utorak, 8. maja, Kamerna scena, 20.30

Sivi vrtovi, zasnovano na istoimenom dokumentarnom filmu braće Mejzls

Režija: Ivana Janošev
Savez dramskih umetnika Vojvodine

Braća Mejzls, snimajući dokumentarni film o Džeki Kenedi, upoznaju njene rođake, Malu i Veliku Idi Buvije i reše da ipak snime film o njih dve. Majka, Velika Idi i njena ćerka, Mala Idi, žive u Ist Hemptonu, na imanju koje se zove „Sivi vrtovi“, u velikoj staroj oronuloj kući sa rakunima, mačkama i buvama. Izolovane od društva one uživaju u onome što obe vole: muzici i njihovim starim fotografijama koje ih vraćaju u neko vreme koje je bilo bolje za njih. Ali vraćanjem u prošlost otkrivaju se i sukobi između njih dve koji i dalje nisu razrešeni, stvari koje nisu oproštene i sve to postaje njihova sadašnjost. I kao što Mala Idi kaže: „Postaje sve teže razgraničiti prošlost i sadašnjost“.

Predstava je nastala kao master rad studentkinje glume Ivane Pančić. Zasnovana je na dokumentarnom filmu „Sivi vrtovi“ Braće Mejzls iz 1975. i igranom filmu “Grey gardens” iz 2009. Igrana je prvobitno u autentičnom prostoru koji podseća baš na imanje Sivih vrtova, a sada „Sive vrtove“ oživljavamo na sceni.

Velika Idi: Draginja Voganjac
Mala Idi: Ivana Pančić
Dejvid Mejzls: Aleksandar Milković
Al Mejzls: Nikola Končarević

Scenografija: Miroslav Živanov
Dizajn zvuka: Rastko Ilić