Mihajlović: Opštine da budu ažurnije u ozakonjenju objekata


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je danas kuću porodice Tioslava Petrovića u Rakovici, koja je među prvima dobila rešenje o ozakonjenju, i pozvala opštine da budu ažurnije u ozakonjenju nelegalnih objekata.
„Prvo ozakonjenje u Rakovici po Zakonu o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata je urađeno brzo, lako i jeftino – upravo onako kako je Vlada i predvidela“, rekla je Mihajlović novinarima ispred kuće u Ivanjičkoj ulici br. 8, za koju je zahtev za legalizaciju prvi put podnet 2003.
Mihajlović je istakla da se čekalo na razne papire i birokratiju da bi ta kuća mogla da se ozakoni.
„Apelujemo na sve lokalne samouprave da budu ažurnije nego u prethodnih mesec danas. Beograd je dobar primer, kao i Jagodina i još neke lokalne samouprave, ali neke opštine još nisu krenule u ovaj proces“, naglasila je ministarka.
Ona je rekla da su mnogi bili skeptični i mislili da taj zakon može teško da se realizuje i da je kuća u Rakovici dobar primer kako to može brzo da se završi.
Mihajlović je podsetila da oko 700.000 vlasnika nije nikada podnelo zahteve za legalizaciju, i da ih je još toliko podnelo u prethodnom periodu.
Potpredsednica Vlade je poručila da će kuće onih koji su bez dozvole počeli ili nastavili da grade nakon usvajanja zakona, u prethodna dva meseca, sigurno biti srušene i da su u Beogradu već spremna rešenja za rušenje pojedinih objekata.