Milićević: Novi modeli saradnje Srbije i Italije u naprednim tehnologijama

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je danas, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, petu godišnju naučno-poslovnu konferenciju Italijansko–srpske platforme za saradnju u naprednim tehnologijama – ISCP 2018.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati ostvareni u prethodnom periodu i planovi za narednih pet godina, koji su usmereni na jačanje veze između nauke, istraživanja i privrede u funkciji industrije takozvane četvrte generacije.

Milićević je naglasio da Italija i Srbija imaju izuzetno razvijene privredne i ekonomske odnose, o čemu govori i spoljno-trgovinska razmena koja je u 2017. godini iznosila gotovo četiri milijarde evra. Italija je prvo izvozno tržište za srpsku privredu, veliki broj italijanskih firmi je uložilo svoj kapital u Srbiji, prema proceni oko 2,2 milijarde evra, što je omogućilo da posao dobije oko 23.000 naših ljudi, od čega njih blizu 12.000 u Vojvodini.

„Ovo je prilika da se ta dobra privredna saradnja proširi i podigne na viši novo“, naveo je Milićević i dodao da platforma ISCP daje mogućnost uvođenja u tu saradnju inovacija, naučnoistraživačkog rada. On je naveo da je Pokrajinska vlada to videla kao dobru priliku za dodatni impuls saradnje srpskih privrednika sa italijanskim privrednicima.

Milićević je naglasio da je Pokrajinska vlada prepoznala značaj nauke i naučnoistraživačkog rada i podsetio da je prošle godine organizovan prvi sajam Nauka za privredu. O tome govore i ulaganja u Novosadski univerzitet, izgradnja Naučnotehnološkog parka na više od 29 hiljada kvadrata, koji se gradi u kampusu Univerziteta, zajedničkim ulaganjem Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

„U tom pravcu dajemo punu podršku privredi s jedne strane, da što više primeni nauku, nova tehničko-tehnološka dostignuća u proizvodnji i tako postigne veći kvalitet, a samim tim hrabrimo i naučnu zajednicu da svoj rad plasira na tržište“, kazao je potpredsednik Milićević.

Predsednik ISCP Alijanse Mikele Merola (Michele Merola), istakao je da su Novi Sad i Vojvodina izabrani za održavanje ovogodišnje konferencije kako zbog jake industrijske koncentracije, jer je 70 odsto italijanskih privrednika i preduzeća, koja posluju u Srbiji, skoncentrisano upravo u Vojvodini, tako i zbog jake akademske vokacije. On je dodao i da pažnja i podrška Pokrajinske vlade pokazuje volju da se Srbija još više ojača na putu ka Evropi, kao i svoje prijateljstvo sa Italijom, ali i spremnost Italije da bude podrška Srbiji na njenom evropskom putu.

ISCP 2018 konferencija se održava se pod pokroviteljstvom Ambasade Italije, uz podršku Pokrajinske vlade i Razvojne agencije Vojvodine, a organizatori konferencije su: Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS), Italijanska asocijacija za mehatroniku i automatizaciju (AIdAM), Asocijacija italijanskih i srpskih naučnika i istraživača (AIS3), Privredna komora Srbije, Confindustria Serbia, Asocijacija italijanskih proizvođača alatnih mašina i robota (UCIMU), i Institut za spoljnu trgovinu (ICE).

U okviru konferencije potpisan je i sporazum o pristupanju Univerziteta u Novom Sadu Alijansi italijansko-srpske platforme za saradnju u naprednim tehnologijama.