Mirović otvorio 12. Međunarodni novosadski književni festival


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, otvorio je večeras dvanaesti Međunarodni novosadski književni festival koji je ove godine okupio oko 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, a speciajlni gost festivala je Švedska.

Mirović je tokom pozdravnog obraćanja, podsetio da je Novi Sad oduvek bio grad književnosti i književnika, gde su kroz vekove, živeli i stvarali naši najveći pisci, od rodonačelnika modernog srpskog romana Jaše Ignjatovića zatim Laze Kostića, do Miroslava Antića i Aleksandra Tišme koji su duboko i trajno obeležili našu noviju književnost.

„Kao i književnost sama po sebi, i ovaj festival je manifestacija otvorenosti, brisanja granica i rušenja prepreka među ljudima. Narednih dana, videćete da ovde takvih barijera zapravo i nema i da ste u gradu, pokrajini i zemlji široko otvorenog srca,“ naglasio je Mirović dodajući da će Pokrajinska vlada uvek podržavati literaturu, umetnost i reprezentativne smotre kakav je i ovaj festival.

Domaćin manifestacije i umetnički direktor festivala, Jovan Zivlak, istakao je da je poezija osnova društvenosti još od starog veka i da je takođe osnova moderne emancipacije, dodajući da je Novi Sad učestvujuću kao „Grad pesnika“ u sličnoj manifestaciji još u 19. veku, igrao veliku ulogu u emancipaciji naše kulture i našeg društva.

U okviru festivala biće uručena 12. Međunarodna nagrada za književnost Novi Sad i 57. Brankova nagrada.

Programi će se odvijati na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu „Absolut“, na balkonima u Zmaj Jovinoj, restoranu „Marina“, u Sremskim Karlovcima, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Otvaranju 12. Međunarodnog novasdskog književnog festivala prisustvovali su i predsednik Matice srpske, Dragan Stanić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić, kao i članovi Društva književnika Vojvodine.