Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe – Paviljon Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji

Dobitnici Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu, najuglednije evropske nagrade u ovoj oblasti,objavljeni su danas od strane Evropske komisije i Evropa Nostre, vodeće evropske mreže koja se bavi kulturnim nasleđem. Priznanja je dobilo 29 laureata iz 17 zemalja za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa.Među ovogodišnjim dobitnicima našao se projekat obnove Paviljona Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji, Aranđelovac. Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa.
Laureati će biti počastvovani učešćem na svečanoj dodeli nagrada 22. juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa.
Zahvaljujući svojoj dugoj i bogatoj istoriji i tome što je bila omiljena destinacija kneza Miloša i dinastije Obrenović, Bukovička banja je uključena u program “Kraljevskih banja Srbije”. Građena je kao mondenski centar po uzoru na banje Zapadne Evrope, danas je značajan centar za rehabilitaciju.
Bukovička banja je balneoklimatko lečilište, u kome direktan i indirektan uticaj vegetacije, mineralne vode, gline i vazduha stvara jedinstven ambijent povoljan za odmor, boravak i relaksaciju i pruža izvanredne uslove za sve oblike rekreacije i pripreme sportista.
Bukovička banja je jedinstvena i po jednom od najstarijih i najlepših sačuvanih gradskih i banjskih parkova Srbije.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja” Aranđelovac pogodna je za lečenje odraslih i dece, a jedino odeljenje za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od šećerne bolesti u Srbiji, nalazi se u ovoj ustanovi.
Građani širom Evrope i ostatka sveta imaju mogućnost da glasaju putem interneta za Nagradu publike i na taj način obezbede podršku projektima kako iz svoje zemlji tako i iz drugih evropskih zemalja.
“Od srca čestitam ovogodišnjim “šampionima nasleđa” koji su dobitnici nagrada Evropske unije u polju kulturnog nasleđa/ Nagrade Evropa Nostre. Zaista smo impresionirani izvanrednim veštinama, kreativnošću i posvećenošćuprofesionalaca koji se bave kulturnim nasleđem, kao i velikodušnošću velikog broja volontera i pristalica iz cele Evrope. Oni zaslužuju svaku pohvalu i dalju podršku. Dobitnici ove nagrade su dokaz da je naše kulturno nasleđe daleko više od sećanja na našu prošlost; ono je ključno za razumevanje sadašnjeg vremena i resursa koji se tiču naše budućnosit.Iz tog razloga moramo iskoristiti Evropsku godinu kulturne baštine da prepoznamo vrednost naše zajedničke kulturne baštine- za budućnost Evrope!- izjavio jePlácido Domingo, renomirani operski pevač I predsednik Evropa Nostre

“Kulturno nasleđe je, u svim svojim različitim oblicima, jedno od najdragocenijih bogatstava Evrope.Ono gradi mostove između ljudi i zajednica, kao i između prošlosti i budućnosti.Kulturno nasleđe je centralno za identitet Evropljana i takođe ima vitalnu ulogu u pokretanju socijalnog i ekonomskog razvoja. Čestitam dobinticima Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe/Nagrade Evropa Nostre, kao i njihovim timovima za izuzetan i inovativan rad. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti, brojna bogatstva evropskog kulturnog nasleđa su očuvana i revitalizovana.I što je još važnije, njihov rad omogućava ljudima iz različitih polja da otkriju, istraže, kao i da se angažuju u vezi sa našim bogatim kulturnim nasleđemšto je u potpunosti u duhu Evropske godine kulturnog nasleđa koju slavimo 2018. godine „- izjavio je Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Nezavisni stručnjaci pregledali su ukupno 160 prijava koje su podnele organizacije i pojedinci iz 31 zemlje širom Evrope i izabrali pobednike.

Dobitnici nagrada će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrada Evropskog kulturnog nasleđa,zajedno sa evropskim komesarom Tiborom Navračićem i maestorm Placido Domingom 22. juna u Berlinskom kongresnom centru.Tokom ceremonije u Berlinu, među ovogodišnjim pobedničkim projektima biće proglašene i sedam Grand prix nagrada, uz koje se dodeljujenovčana nagrada u iznosu od 10,000.00eura, kao i Nagrada publike, za koju će građani širom Evrope glasati u narednom periodu.

Svečana dodela Nagrada Evropskog nasleđa biće počastvovana učešćem Dr Franka Valter Štajnmajera, predsednika Federalne republike Nemačke u svojstvu pokrovitelja Evropske godine kulturne baštine u Nemačkoj.Na ceremoniji će prisustvovati preko 1.000 ljudi, od visokih zvaničnika iz institucija Evropske unije i država članica do predstavnika vodećih organizacija koje se bave kulturnim nasleđem iz cele Evrope.

Dobitnici će predstaviti svoja dostignuća na Sajmu izvrsnosti 21. juna na Alijanz Forumu. Takođe će doprineti raznim drugim događajima u okviru Evropskog samita kulturnog nasleđapoput događaja “Deljenje nalseđa- deljenje vrednosti” od 18. do 24. juna u Berlinu.U saradnji sa Evropa Nostrom, Nemačkim komitetom za kulturnu baštinu i Fondacijom Pruskog kulturnog nasleđa, Samit ima za cilj promovisanje ambicioznog evropskog programa i akcionog plana kulturne baštine kao trajnog ishoda Evropske godine kulturne baštine.