Nagradu „Mihailo Valtrović“ za životno delo dobila prf. dr Jasna Jovanov

Uručene nagrade Muzejskog društva Srbije. Nagradu „Mihailo Valtrović“ za životno delo dobila prf. dr Jasna Jovanov

u petak, 18. maja u prostorijama Moderne galerije u Valjevu svečanom skupštinom Muzejskog društva Srbije obeležen je Međunarodni dan muzeja i uručene su godišnje nagrade.

Nagrada istaknutom pojedincu za ukupan doprinos (životno delo) jednoglasnono je dodeljena dr Jasni Jovanov. Tokom četiri decenijemuzejskog rada i bavljenja istorijom umetnosti, dr Jasna Jovanovpostigla je nesumnjivo značajne rezultate na više polja: istraživanje,publikovanje i prezentacija kulturnog nasleđa. Njeno veliko zalaganje iizuzetni rezultati dokumentovani su kroz brojne i značajne publikacijeiz domena istorije umetnosti i muzeologije. Kompletna biografija iimpresivna bibliografija učinili su da dr Jasna Jovanov bude izabranaza nagradu „Mihailo Valtrović“.
Nagraada instituciji za istaknute rezultate u 2017. godini, pripala je Zavičajnommuzeju u Rumi. Entuzijazam i vredni rad malobrojnog kolektivazaslužuje svaku pohvalu jer je tokom 2017. godine podigao posećenostmuzeja i atraktivnim programima nadomestio nedostatak stalne izložbene postavke koja jeuklonjena zbog neuslovnosti prostora u kojem je izlagana.
U kategoriji 2istaknuti pojeedinac“ nagrada je dodeljena autorskom timu Narodnog muzeja Leskovac za izložbu Tajne arheoloških depoa, koju su realizovaliarheolozi: Julijana Pešić, Smilja Jović, VladimirStojanović i Vladimir Stevanović. Ova izložba rezultat je timskog radasa ciljem da se široj javnosti prezentuju najznačajniji arheološkipredmeti iz zbirki,. Postavka je pokrila je sve važne segmentena kojima insistira savremena muzeologija, uključujući i onajnajvažniji: zaštitu kulturnog nasleđa. Ono je prezentovano na moderani posetiocima prijemčiv način kroz rekonstrukcije i pažljivo odabraneteme, a rad sa publikom je posebno osmišljen.
Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Mihaila Valtrovića, arheologa, arhitekte, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog muzeja, osnivača Srpskog arheološkog društva i prvog srpskog muzeologa koji je postavio temelje sistematskom prikupljanju kulturnih dobara na tlu Srbije.