Nedimović: Poljoprivredna zemljišta uskoro vidljiva na satelitu

BEOGRAD – Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim ćemo predlogom izaći na jesen, podrazumevaće da se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo videti na satelitu i znati u svakom trenutku šta se na njoj radi, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Prema njegovim rečima, to će omogućiti vidljivost i znaće se u svakom trenutku ko proizvodni na tom zemljištu, šta se na njemu proizvodi, na koji vremenski period i za koju cenu, a ako se radi u suprotnosti sa ugovorom, podvlači Nedimović, ugovori će se odmah raskidati i naplaćivati penali.

Tim zakonom, ističe ministar, biće stavljena organska proizvodnja kao prioritet, koja će se gajiti na manjim površinama i pod strogom kontrolom.

Nedimović je najavio i da je u pripremi Predlog zakon o organskoj proizvodnji, koji bi, kaže, takođe, trebalo izaći do kraja godine, te da će on predvideti poseban sistem subvencije za period konverzije iz konvencionalne proizvodnje u organsku proizvodnju.

„Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena. Taj period konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognem tim poljoprivrednim proizvođačima „, podvukao je Nedimović.