Nemačka kompanija zainteresovana da ulaže u Srbiju

Vlasnik nemačke mesne industrije „Tenis“ Klemens Tenis potvrdio je danas u Beogradu da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio je naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će ugovor o poslovanju nemačke kompanije Tenis u Srbiji biti potpisan u junu, što će pomoći razvoju poljoprivrede i oporavku srpske privrede.
Vučić je dodao da bi ta kompanija u početku proizvodila 700.000 do 800.000 svinja, a za narednih godina došli bi do cifre od četiri miliona i ocenio da je to za Srbiju od izuzetnog značaja.
Da bi se ispunili uslovi za poslovanje Tenisa u Srbiji, kako je objasnio, biće potrebno da se 200 do 300 mladih ljudi iz Srbije, koji završavaju poljoprivredne i veterinarske škole, obučavaju u Nemačkoj, kao i da nemačka kompanija kupi klanicu neke od propalih firmi u Srbiji, gde bi proizvodila mesne prerađevine.
On je dodao da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910. Vučić je takođe negirao da će mali farmeri u Srbiji biti ugroženi dolaskom te nemačke kompanije i naveo da je to velika šansa za srpske poljoprivrednike.
Klemens Tenis je istakao da će u prvih nekoliko godina njegova kompanija u Srbiji investirati oko 300 miliona evra i da će sve prihode koji se ostvare u zemlji ponovo investirati u Srbiju.
Tenis je kazao i da njegova kompanija prvo razmišlja da preuzme neku farmu na srpskom tržištu, a kasnije da gradi svoje centralno preduzeće u čiju će izgradnju biti uključena preduzeća iz Srbije. Lokacija će, kako je dodao, biti izabrana tako da bude u sredini regiona u kojem će se proizvoditi svinje.