Niko neće moći da gazi i ponižava Srbiju

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima, posle govora na skupu „Ka bezbednoj Srbiji“, da je, kada se govori o bezbednosti, važno govoriti o Srbiji u međunarodnim i regionalnim okvirima i mogućim problemima u budućnosti.
„Naša politika je politika mira, rada, budućnosti i takvom politikom ćemo nastaviti, uvek spremni da svakome nedvosmisleno stavimo do znanja da Srbiju ni fizički ni politički neće moći da gaze ni ponižavaju“, rekao je Vučić.

On je dodao i da je bezbednost jedno od ključnih pitanja, kao i da je ekonomska bezbednost veoma važna, jer bez nje ne može da se govori ni o drugim oblicima bezbednosti.

„Tu govorimo o jačanju ekonomske snage Srbije, privrednom rastu, daljem smanjenju nezaposlenosti, visine javnog duga, još snažnijem privlačenju domaćih i stranih direktnih investicija, jer bez toga nema nijednog drugog oblika bezbednosti“, rekao je Vučić.

Svim penzionerima u novembru penzije veće za pet odsto.Vučić je da će svi penzioneri u novembru primiti penzije uvećane za pet odsto i istovremeno najavio mogućnost dodatne jednokratne pomoći penzionerima.

“U novembru će svi penzioneri dobiti uvećanje penzija za pet odsto, a za oko mesec dana znaćemo da li, uz uvećanje penzija, postoji mogućnost i dodatnog jednokratnog davanja penzionerima“, rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će penzioneri biti zadovoljni i zahvalio im što su verovali u državne organe, a država je, kaže, pokazala da se i najmanjom sposobnošću Srbija može da se izvuče iz bankrotstva i da bude na sigurnom i dobrom putu.

Vučić je kazao da ga mnogi napadaju, jer je insistirao i tražio da se onima koji imaju penzije do 32.000 dinara, a koji imaju teži ekonomski položaj, isplati pet odsto više i da to bude stalna, a ne privremena kategorija.

On je naveo da oko 72 odsto penzionera u Srbiji teško živi i da država želi da i oni osete rezultate reformi sprovedenih u poslednjih nekoliko godina, te da i oni budu “nešto zadovoljniji“.

“Sa tim uvećanjem i jednokratnim davanjima to će biti za čitavu penziju više na godišnjem nivou. Mislim da je to važna i lepa vest za penzionere. Moj otac će, na primer, imati za 9.000 veću penziju nego što je imao 2014.godine, a skinuli smo mu 13 ili 14 hiljada“, rekao je Vučić.

Svi u državi treba da rade svoj posao, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o navodnim malverzacijama Fonda za ulaganje u lečenje bolesne dece, koji vodi glumac Sergej Trifunović.

Upitan da prokomentariše „tvrdnje da je Trifunović novac za lečenje bolesne dece ulagao u investicione fondove i tako se praktično kockao“, Vučić je rekao da nema vremena da se bavi baš svim temema u društvu.

„Ako mislite da je moguće da imam vremena i za to, stvarno je nemoguće. A u ovoj zemlji neka svi rade svoj posao“, rekao je Vučić.

Ne moram da se pravdam za uvođenje borbene gotovosti

Vučić je izjavio da je uvođenje ili smanjenje nivoa borbene gotovosti njegova isključiva nadležnost kao predsednika države i vrhovnog komandanta, zbog koje ne mora nikome da se pravda, osim da ponudi političko objašnjenje.

On je rekao da je stanje najviše borbene gotovosti, uvedeno 29. septembra zbog upada specijalaca na sever pokrajine, ukinuto jer u ovom trenutku ne postoji neposredna opasnost.

Dodao je, međutim, da nema sumnje da to nikada ne može sa sigurnošću da se tvrdi, ali da jedinice Vojske Srbije ne mogu biti u punoj pripravnosti svakoga dana.

Vučić, koji je 29. septembra naredio stavljanje vojske u stanje najviše borbene gotovosti nakon što su kosovski specijalci upali na sever Kosova, juče je naredio dezangažovanje snaga za hitno i brzo reagovanje.

Predsednik je podsetio da se upad ROSU na sever Kosova nikako nije mogao opravdati, jer je pogažen Briselski sporazum, koji jasno govori ko upravlja regionalnom policijom na severu.

„Srbe niko nije pitao. Nijedan srpski komandant nije znao šta se dešava. Kako mi možemo da znamo šta radite sa vašim snajperima, da nagađamo“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ima naznaka da bi „neki“ pokušali da provale preko mosta u Mitrovici i da ga je zato strah ideja Albanaca o Mitrovici, ali da na to ukazuje delu međunarodne zajednice, koji ima obavezu da ih u tim stvarima spreči.

Brnabić vodi vladu, o rekonstrukciji kad me bude pitala -Vučić je izjavio da će u nekom narednom periodu svakako biti promena u vladi, te da će svoje mišljenje o tome, kao predsednik najveće stranke, izneti premijerki Ani Brnabić, kada ga bude o tome pitala.

„Nema nikakve sumnje da će u nekom narednom periodu, a zavisi od mnogo faktora, od situacije u regionu. . . svakako promena biti“, rekao je Vučić, na pitanja novinara da komentariše izjavu predsednice parlamenta da bi neki ministri trebalo „malo da se odmore“ i da li je to pokrenuto pitanje rekonstrukcije vlade.

Rekao je da se stalno konsultuje sa premijerkom o mnogim pitanjima i da su te konsultacije obostrane.
„Premijerka Brnabić je ta koja donosi odluke o vladi, a što se mene tiče, kao predsednika, valjda još neko vreme dok ne dođe neki 5. oktobar ili dok njihove snage dramatično ne ojačaju – a to pod navodnicima govorim pošto tih pustih snova ima koliko hoćete – kao predsednik najveće stranke biću pitan“, rekao je Vučić.

Naveo je da će tek tada, kada ga premijerka Brnabić bude pitala, biti spreman da ponudi i saradnju i odgovoran pristup svemu tome.

Istraga protiv Hoa na svetskom nivou, verujem u rezultate. Vučić je izjavio da veruje da će istraga oko finansijskih malverzacija Patrika Hoa, poslovnog saradnika Vuka Jeremića, i još nekih, koja se vodi na svetskom nivou, doneti rezultate.

Vučić je odgovarajući na pitanja o toj istrazi i novcu koji je Jeremić odbio od katarske ambasade rekao da je interesantno da nema odgovora na to pitanje, niti se bilo ko trudi da ga pronađe.

„Zamislite da neko od nas dobija ogroman novac sa računa ambasade, bilo koje u Evropi“ upitao je Vučić i dodao da je reč o 30-om delu novca koji su dobijali ljudi koji su očigledno upleteni u mnoge nezakonite radnje.“Videćemo šta će istraga na svetskom nivou pokazati i, koliko sam shvatio, neke od najznačajnijih svetskih službi su u tome i verujem da će ceo slučaj biti razrešen“ dodao je.

Novinare je interesovalo i kako gleda na učešće Srba na stranim ratištima, na šta je predsednik Srbije rekao da na to gleda isto kao kada se donosio zakon o tome:“Srbi treba da žive u miru i da se ne mešaju u tuđe sukobe“ rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug, RTV