Niš: Dani bureka

Pored niških majstora, veštinu pravljenja bureka pokazali su i gosti i iz Bugarske, Makedonije i Grčke.

Popularna burekdžijada u Nišu završerna je u nedelju uveče kada je u takmičarskom delu proglašen najbolji burek i najbolji majstor bureka.

Krckavo, masno, puno sira, slano, a ustvari slatko, tako kažu oni koji vole da jedu burek.Tanke kore, prirodna mast i dobar fil tako o bureku govore pekari.

Čak i nutricionisti preporučuju ovaj specijalitet kao zdrav doručak. Nišlije kažu:“ Samo naš je pravi burek“, i to ne bez razloga.

Tokom pet vekova osnovni recept nije se promenio, ali je težnja ka novotarijama modernog i svih ranijih vremena dodavala neke vrste filova i ukusa.Na burekdzijadi u Nišu osim svih vrsta niškog može se probati i makedonski, sarajevski, grčki ili bugarski, i svaki je na svoj način – najbolji burek.

„Dani bureka“ održani su na keju pored Nišave, a najveći burek koji je napravljen u tepsiji prečnika dva metra koji je deljen građanima besplatno.