Obeležavanje 102. godišnjice od povlačenja srpske vojske na ostrvo Krf

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas komemorativnim svečanostima u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.

Obeležavanju 102. godišnjice od povlačenja srpske vojske na ostrvo Krf i odavanju počasti prisustvovala je i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i kadeti Vojne akademije.

Komemorativne svečanosti na ostrvu Krf predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković, koji je položio vence i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i u „plavu grobnicu“.

Posle neuspelog pokušaja da se srpska Vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presecanja komunikacija te izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj Vojsci Vrhovna Komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, srpska Vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila prikupilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000. Načelnik Vrhovne Komande general Petar Bojović na Krf je stigao među poslednjim ešalonima 5.(18) aprila 1916. godine. Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. Reč je o razdoblju velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.