Očekuje se rekordan rod kukuruza i soje

Kiša dobro dođe svim usevima, ali je ipak u julu padavina bilo previše, pa koliko može da bude korisna, može i da naškodi biljkama jer vlaga pogoduje razvoju infekcija i bolesti.Pošto je žetva pšenice, posle više od meseca, konačno završena, sada su nam pogledi usmereni ka kukuruzu, soji, suncorkretu…Očekuje se rekordan rod kukuruza i soje.

Na njivama se golim okom vidi da usevi čiji rod beremo tokom jeseni izgledaju odlično. Kiša im nije naškodila, već doprinela bujanju, pa su oranice pune zelenih nijansi. Na osnovu takvog izgleda ratarskih kultura već se prave procene o tome koliko će godina biti rodna.

Od kukuruza se očekuje najviše, premda ga je ovog proleća posejano manje nego lane, zbog lanjske suše. Uprkos tome, zauzeo je najviše površina u odnosu na druge jare poljoprivredne kulture. Podaci iz Udruženja „Žita Srbije” kažu da ćemo kukuruz ove godine brati s 900.000 hektara. I stručnjaci za kukuruz se slažu u tome da će, ukoliko se nastavi smena kiše i sunca, prinosi biti rekordni.Stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kažu da kukuruz izgleda više nego odlično i da su u najavi rekordni prinosi. Kukuruz je prošao period metličenja, sada je zelen, modar, ishranjen, klipovi su dobro oplođeni, u fazi je nalivanja zrna pa bi ratari koji su primenili agrotehniku u potpunosti trebalo da očekuju rodnu godinu.
– Suncokret završio fazu cvetanja i u načelu se očekuje dobar rod, ali je rano govoriti o prinosu jer još ima vremena do žetve, koja će verovatno zbog klime početi znatno ranije, gledajući višegodišnji prosek, već u prvoj polovini avgusta.
Po podacima „Žita Srbije”, ovog proleća soje je posejano na 220.000 hektara, od toga je čak 90 odsto na vojvođanskim njivama. Isti izvor kaže da je suncokreta, verovatno zbog sušne prošle godine, posejano na rekordnih oko 250.000 hektara.