Ocena kvaliteta mesa i mesnih proizvoda Agra 2018

U okviru 39. Međunarodnog ocenjivanja kvaliteta mesa i mesnih proizvoda 56. Međunarodni poljoprivredno- prehrambeni Sajam Agra inicirao je 16.maja ocenjivanje svežeg mesa i 13. juna 2018. evaluaciju mesnih proizvoda. Ukupno 37 kompanija je učestvovala sa 264 proizvoda iz Slovenije (33 kandidata, 246 uzoraka), Hrvatska (3 kandidata, 13 uzoraka) i jednog proizvođača iz Austrije sa 5 različitih proizvoda. U kategoriji standardnih proizvoda (A) 176 proizvoda takmičilo se u kategoriji Novi proizvodi (B) 12 proizvoda u 16 ​​kategorija C Zaštita mesnih proizvoda i 60 uzoraka u kategoriji D Fresh / sirovo meso.

Predsedavajući komisije za evaluaciju svežeg mesa (kategorija D) bio je prof.dr Lea Demšar sa Ljubljanskog Biotehničkog fakulteta, predsednik procena prerađevine od mesa (kategorija A, B i C) Prof.dr Božidar Žlende sa Biotehničkog fakulteta Ljubljana. Komisija se sastojala od: Marlena Skvarča, vanr.prof.dr Tomaža Požrla, doc.dr Silvo Žgura, dr Mateja Lušnic Polaka, sve sa Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane, doc.dr Andrej Kirbiš i dr Stanka Vadnjal sa Veterinarskog fakulteta Ljubljana, Tatjana Šubic, Univ. dipl. Ing. iz Biotehničkog centra Vračar, Roberta Vidovič Perutnina Ptuj D.D. , Tatjana Berčič Pivka perutninarstvo d.d, Igor Kustec, Panvita MIR D.D., Uroš Morel Mezo Kamnik D.D., Bernarda Čas, Mesarija Čas, Kmetija Čas d.o.o, Tonje Čadež Čadež d.o.o. Tehnički menadžer procene bio je dr Tomaž Polak sa Biotehničkog fakultet Ljubljana.

Komisija je podelila sedam šampionskih medalja, 69 zlatnih medalja, 31 zlatnu medalju za snabdevanje tržišta, 89 srebrnih medalja, 20 srebrnih medalja za snabdevanje tržišta i 26 bronzanih.

POSEBNO PRIZNANJE

Priznanje “Šampion kvaliteta “ dobio je tri puta zlatne medalje.

Kategorija A, B, C:
Jetrna pašteta Hočevar Agro trgovina, d.o.o.
Domaća šunkarica u poprovem ovoju,Mesara Kokol d.o.o.
Domaći čekić Mesara Kragelj d.o.o.
Jetrne Knedle Mesara, ugostiteljstvo Lečnik, Alojz Lečnik s.p.
Pepe party mix – smanjeni sadržaj soli Perutnina Ptuj d.d.

Kategorija D:
Leskovački čevapčići AVE
Panvita MIR d.d.

Teleći čevapčići AVE
Panvita MIR d.d.

Priznanje zaštitnih mesa (Kategorija C) dobila Perutnina Ptuj d.d.

Priznanje za snabdevanje tržišta mesa (kategorija D) dobila Perutnina Ptuj d.d.

Specijalno priznanje u 2018. je pokrenut za kategoriju suhomesnatih proizvoda svih vrsta mesa.
Najvišu ocenu za proizvoda, samim tim i dobitnik priznanja je Trajna kobasica sa tartufima koju proizvodi firma Peloz d.o.o. za preradu mesa i proizvodnju mesnih proizvoda.

PREGLED KOMENTARI Predsednik žirija za ocenu svežeg mesa, prof.dr LEE DEMSHAR

Proizvođači, deset iz Slovenije i jedan iz Hrvatske, na ovogodišnjem 39. Međunarodnom vrednovanju kvaliteta mesa i mesnih proizvoda šalju svoje proizvode vrhunskog kvaliteta u kategoriji D (meso). Broj sarađivih proizvođača postepeno raste (još dva). Posebno ove godine u odnosu na procenu prošlogodišnjih (49) od procenjenog povećanja broja proizvoda (60). Procenjeni uzorci mesa i mesnih proizvoda su dobijeni od dve grupe, grupa maloprodajnih upakovanih mesa, drugih klaničnih mesa i ribe (5%) i grupa formirana za sveža i začinjena mesa (95%). Proizvodi iz grupe maloprodajnih komada pakovanog mesa su bili mali, ali su svi postigli odličan kvalitet. Većina njih su pripremano meso iz grupe formiran sirovo začinjena mesa, poput mesa ćevapčića, pljeskavice i ražnjića različitih vrsta mesa. U ovoj grupi, potrebno je da se istakne grupa vrhunski pripremljenih gotovih jela za kuvanje, kao što su rolovano meso, punjeno pileće meso, pohovani odresci i pljeskavice od ribljeg mesa i grupa proizvoda od goveđeg mesa. Kvalitet nagrađivanih proizvoda iz ove grupe je ocenjen kao odličan (šampion 2 – 4%), visoka (31 zlatnih medalja za tržišnu ponudu – 58%) i odličan (20 srebrna medalja za tržišnu ponudu – 36%). Čestitamo svim nagrađenim licima za predstavljeni kvalitet.

Mišljenje predsednika komisije za ocenu mesnih prerađevina Prof.dr BOŽIDARJA ŽLENDRA

Broj uzoraka za ocenjivanje je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu a povećan je i broj preduzeća i zemalja koje učestvuju u fer ocenjivanju kvaliteta.

Procenat nagrađivanih proizvoda je veoma visok (92,6%), što znači da je visok kvalitet mesa u ocenjivanju i možemo samo da se nadamo da je to i na tržištu hrane. Rezultati evaluacije pokazuju da je velika konkurencija kvalitetnih proizvoda na našem tržištu, što je dobro jer je to konstantano u poslednjih nekoliko godina.