Održan sastanak gradonačelnika Novog Sada i šefa delegacije EU u Srbiji


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je vršioca dužnosti šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Oskara Benedikta. Tom prilikom zvaničnici su razgovarali o značaju lokalnih samouprava u procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji, ali i o aktuelnim projektima poput izgradnje Žeželjevog mosta, Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021, Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019, ali i o Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji traje u Novom Sadu.
Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Oskar Benedikt rekao je da, iako je bilo dosta izazova oko gradnje mosta, taj projekat napreduje i najavio da se uskoro očekuje spajanje lukova mosta i početak izgradnje pristupnih saobraćajnica, što će biti ispraćeno i posetom visokih zvaničnika EU.
On je takođe ocenio da je poljoprivreda od izuzetnog značaja za pristupanje EU, i pohvalio sajamsku manifestaciju koja je jedan od brendova Novog Sada. Gradonačelnik Miloš Vučević naglasio je da Poljoprivredni sajam postaje bolji iz godine u godinu i vraća ugled i značaj za regiju koji je imao osamdesetih godina, ali svedoči i o razvoju poljoprivrede u Srbiji.
Sagovornici su se složili da projekti “Novi Sad 2021“ kao i “OPENS 2019“ predstavljaju dobar okvir za saradnju Novog Sada sa organizacijama EU, a šef Delegacije EU Oskar Benedikt rekao je da Grad može očekivati njihovu punu podršku u tom procesu. On je takođe sopštio da je sledeća godina Evropska godina kulturnog nasleđa, što otvara dodatne mogućnosti za podršku Novom Sadu kao izabranoj Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu.