Održana centralna svečanost 108. „Dužijance“

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, prisustvovao je centralnoj proslavi manifestacije „Dužijanca 2018“ koju je u Subotici organizovalo istoimeno Udruženje bunjevačkih Hrvata.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, koja je pokrovitelj ovogodišnje „Dužijance“, istakao je da je „Dužijanca“ svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, spoj običaja i kulturnih vrednosti.

„O njoj se mnogo pisalo, dobijala je priznanja i inspirisala je umetnike, ali je verovatno najznačajnije to što čuva dragocenu nit prošlosti, običaja i tradicije, plete ih sa vremenima i ostavlja to tkanje kao zalog za budućnost“, rekao je Njilaš i dodao da su očuvanje nacionalne kulture, umetničkog stvaralaštva i manifestacija, kao što je „Dužijanca“, od velike važnosti, jer doprinose negovanju različitosti u Vojvodini.

„Dužijanca“ je tradicionalna manifestacija koja se po 108. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Svedočanstvo je starih običaja žetve, kad se još uvek radilo rukom, naporno i vredno, kada se drugačije i jednostavnije živelo.