Organizovan doček Pravoslavne nove godine na Trgu slobode u Novom Sadu


Novosađani, kao i mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva koji su najavili svoj dolazak u Novi Sad, imaće priliku da po četvrti put prisustvuju spektakularnom dočeku Nove godine koja se obeležava prema Julijanskom kalendaru. Pravoslavna 2016. godina biće dočekana u noći 13. januara na centralnom gradskom trgu uz ekskluzivan muzički program i do sada neviđeni vatromet u ponoć, a bogat muzički program biće nastavljen i u noći 14. januara.
– Ova gradska administracija je 2013. godine, po prvi put u novijoj istoriji grada, na Trgu slobode priredila raznolik muzički program uoči dočeka Nove godine po Julijanskom kalendaru kada smo se opredelili da izvođači budu iz Novog Sada, a to su bile grupe „Garavi sokak“, „Amajlija“, „Apsolutno romantično“ i druge. Naredne godine, održali smo tradiciju i ugostili istog datuma pevače Željka Joksimovića i Natašu Bekvalac, a te novogodišnje noći Novosađane su zabavljali i Jelena Tomašević i Nikola Rokvić. Novi Sad dobro pamti prošlogodišnji nastup Svetlane Cece Ražnatović koja je pevala za Pravoslavnu novu godinu pred oko 60 000 ljudi okupljenih ispred Gradske kuće. Imajući u vidu ovaj niz uspešnih nastupa po kojima Novi Sad postaje prepoznatljiv kao mesto dobrog provoda i bezbednog okupljanja uoči proslave Pravoslavne nove godine, nastavljamo tradiciju i ove godine dovodimo u naš grad veliku muzičku zvezdu, Gorana Bregovića, čiji nastup obećava mnogo, sudeći prema najavljenom broju turista i zauzetosti smeštajnih kapaciteta u Novom Sadu i okolini. Novogodišnji program će početi 13. januara u 21.00 čas i to nastupom ansambla „Zorule“. Zatim će se nastupiti grupa „Garavi sokak“, dok nas petnaestak minuta pre ponoći očekuje Goran Bregović sa kojim ćemo odbrojavati poslednje sekunde pred Novu 2016. godinu uz spektakularni vatromet – rekla je savetnica gradonačelnika Nada Kobac i pozvala građane da u što većem broju dođu na Trg slobode u sredu uveče. Ona je naglasila da prethodno najavljen nastup Magnifica sa vojnim orkestrom “Stanislav Binički” neće biti održan iz tehničkih razloga.
Za vreme proslave na Trgu slobode biće angažovana redarska služba, a u koncertni prostor neće biti dozvoljeno unošenje bilo koje vrste oružja, pirotehničkih sredstava i napitaka. Trifkovićev trg, kao i ulice Njegoševa, Miloša Hadžića, Đure Jakšića, Svetozara Miletića, Nikolajevska, Grčkoškolska, Zlatne grede, Grozde Gajšin, Natoševićeva, Nikole Pašića, Modene i Ilije Ognjanovića biće zatvorene za saobraćaj na dan dočeka od 15 časova do sutra ujutro u četiri sata. Semafori u široj zoni centra u noćnim satima radiće u režimu za dane vikenda. U svim ulicama užeg centra grada zabranjuje se ulazak vozilima sa važećim odobrenjem, osim za vozila organizatora Manifestacije, javno-komunalnih preduzeća i prioritetnih vozila. Parking garaža iza zgrade SNP-a privremeno će biti zatvorena i korišćena za potrebe parkiranja vozila organizatora i gostiju.