Otvoren „Continental“ centar za istraživanje i razvoj u Novom Sadu

Nemačka kompanija „Continental“ otvorila je danas u Novom Sadu Centar za istraživanje i razvoj, kome su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador SR Nemačke Aksel Ditman, tehnički direktor „Continental“ Kurt Leman i menadzment kompanije.

Kompanija „Continental“ predstavila je dve poslovne jedinice koje će se baviti razvojem sistema elektronske kontrole enterijera vozila i razvojem sistema elektronske kontrole bezbednosti vozila, koje su angažovale sto inženjera za visokotehnološke projekte i razvoj proizvoda u Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na otvaranju Centra, i tom prilikom istakao da je otvaranje „Continentala” u Novom Sadu potvrda poverenja u stabilnost politike koju vodi naša zemlja i poverenja u sručnost i znanje naših ljudi.

„Savezna Republika Nemačka je, već treću godinu za redom prvi partner vojvođanske privrede u oblasti izvoza, a drugi u oblasti uvoza, što je potvrda značaja međusobne ekonomske saradnje. Rezultati ovog centra u značajnoj meri doprineće i putu ekonomskog prosperiteta kojim je krenula naša zemlja“ izjavio je predsednik Mirović.

On je podsetio na izgradnju novog naučno- tehnološkog parka na 30.000 kvadratnih metara u Novom Sadu, koji će upravo razvoju sektora informacionih tehnologija dati važan podsticaj.

„Produkcija vrhunskih stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija već duže vreme je zaštitni znak Univerziteta u Novom Sadu,čemu će svakako svoj doprinos dati i novi naučno-tehnološki park u Novom Sadu“, istakao je predsednik Mirović.

„ Danas, ovim novim centrom za inženjering u Novom Sadu „Continental“ dodaje novu vrednost i dovodi razvoj i inženjering u oblasti automobilske industrije u Novi Sad. Tehnička zajednica, studenti i grad će imati dodatne koristi od ove nove investicije. Godinama je „Continental“ nudio u Srbiji programe studiranja, uvođenja dualnog obrazovanja, usavršavanja logistike i preciznosti u proizvodnji i isporuci, kvalitetne proizvode, kompletan fokus na tržište i potrebe poznatih kupaca, i za sve ovo im izražavam svoju zahvalanost“, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Razvoj solucija za elektroniku za vozila, tehnologiju pristupa preko smartfona , automatizovanu vožnju ili telematiku za komercijalna vozila su samo neki od primera inovativnih projekata na kojima ćemo raditi u ovom centru u Novom Sadu. Tražimo iskusne inženjere, mlade diplomce i studente IT. Iskreno verujem da ćemo, sa visokim potencijalom i kreativnošću profesionalaca u Srbiji mobilnost budućnosti približiti sadašnjosti,“ izjavio je Saša Ćioringa generalni direktor „Continental Automotive“ d.o.o. Srbija.

U narednim godinama, kako su najavili, „ Continental“ će otvoriti novih 500 radnih mesta u Novom Sadu, uglavnom u oblasti softvera i sistemskog inženjeringa.
Kompanija „ Continental“ zapošljava više od 233.000 ljudi u 56 zemalja. Nudi bezbedne, efikasne, inteligentne i pristupačne solucije za vozila, mašine, saobraćaj i transport.

Svečanom otvaranju prisustvovali su potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, potpredsednik Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković