Otvoren prvi „Kup Vojske Srbije“ u Bačkoj Palanci

U Bačkoj Palanci danas je otvoren prvi „Kup Vojske Srbije“, manifestacija koja će se ovog vikenda odvijati u Karađorđevu, gde se u subotu organizuju izložba rasnih pastuva lipicanerske i arapske rase i revijalna vožnja, a u nedelju, tokom trkačkog dana, pet kasačkih i četiri galopske trke.

Ističući da ergela Karađorđevo, osnovana krajem 19. veka, danas ima 105 konja rasa nonijus, engleska punokrvna, lipicanska i poni, uz dvadesetek ždrebadi i 15 grla arapske i engleske rase, doniranih iz Ujedinjenih arapskih emirata, direktor Direkcije za usluge standarda Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane pukovnik Radmilo Kravić, podsetio je meštane Bačke Palanke na uspehe te vojne ergele u drugoj polovini 20. veka kada su grla iz Karađorđeva bila među vodećim na mnogim jugoslovenskim hipodromima. Takvi uspesi učinili su da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, posle pauze od 12 godina, u ovom kraju ožive konjički sport i konjarstvo.

-Da bi se naši ambiciozni planovi ostvarili, ove godine su na osnovu naređenja ministra odbrane Aleksandra Vulina, renovirani svi objekti u ergeli Karađorđevo, rekonstruisane staze, obnovljena instalacija, renoviran hipodrom i restoranski objekat, obnovljene tribine. Time su stvoreni svi uslovi za održavanje stalne manifestacije „Kup Vojske Srbije“, kojom se u Vojsku i ove krajeve vraća popularnost konjičkog sporta. Grla vojne ergele ponovo će učestvovati na galopskim trkama širom naše zemlje i nadam se povratiti slavu nekada veoma uspešnih grla, rekao je pukovnik Kravić.

Manifestaciju „Kup Vojske Srbije“ svečano je otvorio predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica koji je sugrađane pozvao da naredna dva dana provedu u Karađorđevu, baš kao i krajem prošlog veka kada su uživali u galopskim trkama i pobedama svojih favorita.

Otvaranje manifestacije su upotpunila lokalna kulturno-umetnička društva „Kosta Abrašević“ i „Koreni“ koja su polučasovnim programom na centralnom gradskom trgu oduševila brojne bačkopalančane.