Počela izgradnja fabrike „Essex Europe“ u Zrenjaninu

Polaganjem kamena temeljca u zrenjaninskoj industrijskoj zoni „Jugoistok“ počela je izgradnja nove fabrike kompanije „Essex Europe“ u Zrenjaninu. Kamen temeljac položili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović , gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik kompanije Kristofer Ku. Kako je najavljeno, biće uloženo 30 miliona evra za izgradnju pogona, a planirano je da u njemu bude zaposleno oko 170 ljudi.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je današnje otvaranje pogona te kompanije dokaz da se u Srbiji i Vojvodini odvija efikasna reindustrijalizacija. On je dodao da je u poslednjih 10 dana prisustvovao otvaranju dve velike kompanije, i poručio da je u planu otvaranje novih pogona poput kompanuje „Essex“ u Zrenjaninu, u kojem će biti zaposleno mnogo naših ljudi.

Mirović je dodao da je industrijska proizvodnja u Vojvodini tokom prošle godine porasla za 7,7 odsto, te da je pad nezaposlenosti u čitavoj Srbiji sve izraženiji, naglasivši da je nezaposlenost u Srednjobanatskom upravnom okrugu smanjena gotovo za 17,8 odsto, kao i da će Zrenjanin ponovo postati jedan od glavnih pokretača privrede u Vojvodini i Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je investicija u fabriku u Zrenjaninu 30,4 miliona evra, a da je država pomogla sa 1,6 miliona evra. On je dodao da će u „Essex Europe“ u Zrenjaninu posao naći 160 ljudi, da će prosečna neto plata biti 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara.

Vučić je rekao da očekuje još investicija iz Južne Koreje i investitorima poželeo da Srbiju dožive kao drugi kuću i da naprave još fabrika.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kazao je da Zrenjanin već nekoliko godina unazad želi da se predstavi kao dobro mesto za investiranje, te da današnje polaganje kamena temeljca govori da je na dobrom putu. On je dodao da je u poslednje dve godine u Zrenjaninu otvoreno 3000 novih radnih mesta, te da je investitorima na raspolaganju 550 hektara građevinskog zemljišta.

Predsednik „LS Group“-a Kristofer Ku kazao je da ta firma posluje na preko 100 lokacija, kao i da ima svoje ogranke u 25 zemalja sveta u kojima zapošljava preko 3.000 ljudi.

„Velika mi je čast što danas proslavljamo partnerstvo između divne Srbije, „LS Group“-a i kompanije „Essex“. „LS“ danas pokreće našu prvu i jedinu lokaciju u Srbiji“, rekao je Ku.

„Essex Europe“ sa sedištem u Francuskoj je evropska podružnica kompanije „Superior Essex“ iz Sjedinjenih Američkih Država i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora. Usmerena je na inovacije sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije.

Ta kompanija će na placu od sedam hektara u Zrenjaninu izgraditi proizvodni pogon od 14.000 kvadratnih metara i poslovni prostor od 2.000 kvadrata.