Počinje 16. „Summer3p“ festival

PALIĆ – Šesnaesto izdanje „Summer3p“ festival počinje danas na Termalnim bazenima i Muškom štrandu kraj jezera Palić uz uzbudljivi muzički program i jedinstven miks kulturnih i sportskih programa u prirodi, uz obaveznu dozu kreativnosti i aktivizma.
Na „Moon Stage“-u okviru muzičkog programa publiku očekuje preko 20 izvođača, među njima i tehno Đ i producent, zvezda ovogodišnjeg festivala Uto Karem, legendarni Škoti „Silicone Soul“, slovački tehno-haus DJ Denes Toth, mladi mađarski virtuozni DJ dvojac „Secret Factory“, hip-hop izvođači Ajs Nigrutin i Timbe, osnivači trap scene u Srbiji „Guess“, kao i najbolja selekcija subotičkih DJ-eva.“Ono što podgreva strast u našem stvaralaštvu su ljubav premo tehno-bitu i neutoljiva žeđ za otkrivanjem sveže muzike. U ovom trenutku naš fokus je na vođenju sopstvene etikete „Darkroom Dubs“, kao i na novom singlu „Silicone Soul“-a koji ćemo objaviti na jesen. Svih ovih godina smo provodili najbolje trenutke u Srbiji i uvek smo zahvalni za podršku i reakcije na našu muziku koje tamo dobijamo“, izjavio je Kreg Morison, član DJ dua „Silicon Soul“, koji će nastupiti 21. jula na „Moon Stage“-u.

Direktor komunikacija preduzeća „Park Palić“ Oliver Tomić rekao je Tanjugu da „produkcijski rastu“ sa sve boljim programom i većim brojem posetilaca, a ove godine su odlučili da spuste cenu ulaznica.

„Programski smo porasli za 30 posto, a cenu smo spustili za 30 posto zato što smo dobili novac od grada i pokrajine i odlučili smo da subvencionišemo karte. Pošto smo uzeli novac od poreskih obveznika, hajde da njihovoj deci vratimo“, rekao je Tomić.

Vole da kažu da je „Summer3p“ festival za sve od dve do 102 godine, pa će tako biti pet radionica, izložbe, ekološki performansi, debate, sportske aktivnosti.

Akademski slikar iz Subotice Emil Kadrić, koji od samog početka brine o likovnom segmentu festivala, i ove godine vodiće kreativnu slikarsku radionicu na velikim platnima.

Strit art umetnik Oto Zakar držaće radionicu u kojoj će zainteresovani naučiti kako da naprave šablone za crtanje i kako da ih preslikaju na zid ili majicu.

Poetsku radionicu vodiće Vladimir Milojković, performer, pisac i vizuelni stvaralac, dok će književnu radionicu poezije voditi Jelena Janjić, Sanja Babić i Adam Radetić.

Jugoslav Ćuga Sivić, multimedijalni umetnik i rezident, predstaviće zanimljivu izložbu lampi i skulptura, koje su izrađene od industrijskog i metalnog otpada, posetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu fotografija „Summer3p“ festivala „Nasleđe“, kao i izložbu „Joint Figures“ Jovane Zarubice i Olivera Živkovića.

Porodični dan se tradicionalno održava poslednjeg dana festivala uz bogat program, koji, prema Tomićevim rečima, privuče između 1.500 i 2.000 ljudi.

Tu su radionice, koncert klasične muzike, retrospektivne izložbe, ekološke performansi, sportske aktivnosti, javna prezentacija trenutnog statusa ekološkog projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš pod nazivom „Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?“.

Tomić naglašava da je Palić svake godine sve življi i življi.

„Sezonu počinjemo u junu i završavamo krajem septembra Vinskim maratonom koji je prošle godine održan vrlo uspešno i Palić je postao destinacija manifestacija. Na Letnjoj pozornici gotovo svakog vikenda se nešto dešava, koncerti, pozorišne predstave“, istakao je Tomić.

Posle Festivala evropskog filma Palić i „Summer3p“, ugostiće „Rok operu“ Srpskog narodnog pozorišta i bend „Van Gogh“.

„Vikendom, posebno u vreme manifestacija, teško je naći prenoćište na Paliću. Kapacitet je oko 2.000 ležajeva i u planu je da se to proširi. Sada teško da ćete naći smeštaj na kilometar-kilometar i po od jezera“, rekao je Tomić i dodao da se turisti obično zadržavaju dva – tri dana.