Podrška AP Vojvodine u rešavanju stambenog pitanja izbegličke populacije


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas 35 ugovora o dodeli pomoći izbegličkim porodicama za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, kao i za nabavku građevinskog materijala za završetak započete gradnje. U okviru dva programa Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, sa ukupno 24 miliona dinara, finansirana je kupovina 12 seoskih kuća, kao i nabavka 23 paketa građevinskog materijala.

„Predstoji još mnogo posla, dok se svi zajedno ne izborimo za to da oni koji formalno imaju status izbeglih i raseljenih lica, a takvih je u Vojvodini oko 28 hiljada – ne dobiju svoj krov nad glavom, ili dok se ekonomski ne osnaže da stvore bolju budućnost za sebe i svoju decu“, kazao je Mirović dodajući da je kupovina kuća za izbegličke porodice, pored rešavanja njihovih stambenih i egzistencijalnih pitanja, značajna i za održivost gradova i sela kroz dolazak novih ljudi.

Mirović je dalje naveo da je Pokrajinska vlada u ovoj godini izdvojila značajna sredstva za rešavanje stambenih problema najugroženijih izbegličkih porodica, te da će ta podrška u narednom godinama biti još snažnija.

„Nadamo se da će u narednih tri do pet godina, kroz razne mere Republike Srbije, Pokrajine, lokalnih samouprava, kao i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, biti rešeni egzistencijalni problemi značajnog broja izbegličkih porodica“, kazao je Mirović. On je dodao da Komesarijat za izbeglice, preko međunarodnih fondova, priprema lokacije i izgradnju stanova u Novom Sadu i drugim velikim gradovima, što će biti prilika za izbegličke porodice da konkurišu i potraže trajno rešenje za, pre svega, stambeno pitanje za sebe i svoje porodice.

Direktor Fonda Duško Ćutilo je naglasio da su danas uručeni ugovori rezultat dodatne podrške i pomoći koju je Fond dobio od Pokrajinske vlade, koja je omogućila da se poveća broj izbegličkih porodica koje su dobile krov nad glavom. On naveo da su kroz program stambenog zbrinjavanja u ovoj godini pomoć dobile 82 izbegličke porodice, za šta su ukupno obezbeđena 32 miliona dinara.