Pojačan rad Sektora za naplatu putarine zbog početka turističke sezone

Visoke temperature označile su nešto raniji početak letnje sezone i samim tim pojačan intenzitet saobraćaja, koji je JP „Putevi Srbije“ spremno dočekalo. Povećan broj prolazaka vozila kroz naplatne stanice podrazumeva da su svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica u funkciji 24 časa dnevno, bez pauze i u tu svrhu povećan je broj inkasanata i drugih zaposlenih na naplatnim stanicama.

Kako se broj vozila auto-putevima svake godine povećava, JP „Putevi Srbije“ je, u cilju sprečavanja zastoja, na vidljivim mestima u zoni naplatnih stanica, postavilo obaveštenja vozačima na srpskom, engleskom, nemačkom i turskom jeziku da pripreme tačan iznos novca za plaćanje putarine.

Plaćanje putarine se, osim u dinarima, može obaviti i u evrima, ako su vlasnici vozila sa stranim registarskim tablicama, kao i platnim karticama.

Najbrži prolazak kroz naplatne stanice omogućava elektronska naplata putarine (ENP), jer značajno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak kroz naplatne stanice bez zaustavljanja, a ujedno predstavlja i jeftiniji vid plaćanja putarine, jer se odobravaju različiti popusti.

U sistemu trenutno ima preko 240 000 korisnika uređaja za ENP i njihov broj se svake godine povećava. Svaki treći učesnik u saobraćaju koji prolazi kroz naplatne stanice plaća putarinu elektronskim putem.

Prodaja i dopuna uređaja za ENP se vrši na 146 prodajnih mesta i to: prodajnim mestima JP „Putevi Srbije“ u Beogradu (Ustanička ulica br.64/5 i zona nekadašnje naplatne stanice Beograd na auto-putu E-75) i Novom Sadu (Ulica kralja Petra I 28a), kao i na 143 prodajna mesta duž svih deonica auto-puteva u Srbiji, na graničnim prelazima i u većim gradovima preko mreže ovlašćenih distributera, kao što su benzinske stanice NIS Gasprom, OMV, Europetrol, Petrol, Mol Srbija, Sineza, Savez vozača Srbije, Putne takse d.o.o., Miletić Komerc, poslovnice AMSS i Tehnokopa. Spisak ovlašćenih distributera može se pronaći na internet prezentaciji JP „Putevi Srbije“ na linku http://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/enp-tag/ovla%C5%A1%C4%87eni-distributeri

Obaveštavamo sve naše korisnike da JP „Putevi Srbije“ aktivno radi na modernizaciji svojih usluga kako bi olakšalo vozačima korišćenje puteva. U toku su radovi na proširenju 16 postojećih naplatnih stanica i izgradnji 22 nove. Takođe, korisnicima je omogućeno korišćenje besplatnog bežičnog interneta na odmorištima duž auto-puteva.

Planirana je instalacija dodatnih 10 elektro punjača na našim putevima, a u ovom trenutku svi korisnici automobila na električni pogon mogu svoja vozila dopuniti na pet postojećih elektro punjača na platoima sledećih čeonih naplatnih stanica:

• „Subotica Jug“ u smeru Subotica-Beograd,
• „Šid“ u smeru Šid-Beograd,
• „Beograd“ u smeru Beograd-Niš,
• „Dimitrovgrad“ u smeru Dimitrovgrad-Niš,
• kao i na platou bivše naplatne stanice „Beograd“ kod Bubanj potoka u smeru Beograd-Niš

JP „Putevi Srbije“ omogućilo je učesnicima u saobraćaju da se putem portala na auto-putevima i aplikacije za mobilne telefone JP „Putevi Srbije“ informišu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

Kako se prilikom visokih temperatura sporije reaguje i slabije opaža, molimo sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, obrate pažnju na radove, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću saobraćajnu signalizaciju.

Izjavu Mirele Živković iz Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ možete preuzeti sa linka: http://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/22-06-18-spremnost-sektora-za-naplatu-putarine-tokom-leta-prilog

JP „Putevi Srbije“ svim učesnicima u saobraćaju želi srećan put!