Povećana podrška informisanju na srpskom jeziku u zemljama u okruženju

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i glavni i odgovorni urednik „Srpskih nedeljnih novina“ iz Budimpešte Dragan Jakovljević potpisali su danas ugovor o finansijskoj podršci tom listu u ovoj godini.

Na ovogodišnjem konkursu za podsticanje javnog informisanja na srpskom jeziku u zemljama u okruženju, projekat „Serija specijalnih dodataka Srpskih nedeljnih novina“ podržan je sa 1.300.000,00 dinara, što je za 20 odsto više od podrške koju je taj mediji dobio u 2017.

„Ova podrška je za nas od izvanredno velike važnosti, jer nam omogućava da svake godine kvalitet našeg lista, a time i informisanja srpske zajednice u Mađarskoj, izdižemo na viši nivo. Duboko poštujemo napor koji je napravljen da ona, uprkos ograničenim sredstvima, bude povećana“, izjavio je Jakovljević, neposredno po potpisivanju ugovora.

Prema njegovim rečima, od svih institucija u Republici Srbiji, najveću podršku „Srpskim nedeljnim novinama“ daje upravo je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„Informisanje na maternjem jeziku jedan je od ključnih elemenata očuvanja identiteta naših sunarodnika u zemljama u okruženju i zato je ova vrsta podrške jedno od glavnih opredeljenja ne samo našeg Sekretarijata, nego i Pokrajinske vlade u celini. Stoga ćemo ubuduće činiti sve da ta podrška bude i veća“, istakla je Dragana Milošević.

Na ovogodišnjem konkursu, projekti medija na srpskom jeziku u zemljama u okruženju podržani su sa ukupno 8.000.000,00 dinara, što je za 2.000.000,00 više nego u 2017.

Pored „Srpskih nedeljnih novina“, podržani su medijski projekti „Medimedije“ iz Segedina, Zajedničkog veća opština i Radio Dunava iz Vukovara, Radio Banske Kose iz Belog Manastira, Radio Borova, Radio Osvita iz Zvornika, Radio Svetigore iz Cetinja i lista „Sloboda narodu“ i internet portala „IN4S“ iz Podgorice.