Predsednik Igor Mirović primio ambasadora Belorusije Valerija Briljova

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadora Republike Belorusije Valerija Anatoloviča Briljova, koji se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti AP Vojvodine nakon imenovanja za ambasadora u Republici Srbiji.

Sagovornici su konstatovali da su sve snažnije političke, ekonomske, trgovinske i kulturne veze Srbije i Belorusije, čije narode spaja tradicionalno prijateljstvo i mnogo toga zejedničkog kroz istoriju, te da se to odrazilo i na saradnju AP Vojvodine sa Belorusijom i njenim regionima, posebno Gomeljskom oblasti.

Predsednik Igor Mirović je rekao da je Pokrajinska vlada, samo za godinu dana, ostvarila snažan napredak u saradnji sa partnerima u Belorusiji. U prilog tome je naveo da je u maju ove godine, prilikom učešća delegacije Pokrajinske vlade na Gomeljskom ekonomskom i privrednom forumu, potpisan sporazum o regionalnoj saradnji AP Vojvodine i Gomeljske oblasti. Mirović je dodao da je u protekloj godini, u susretu sa zamenikom ministra kulture Belorusije u Pokrajinskoj vladi, dogovoreno da se sačini plan za osnaživanje kulturnih veza,te da je Pokrajinska vlada tada bila pokrovitelj izložbe „Belorusija u Prvom svetskom ratu“.

Predsednik Mirović i ambasador Briljov, složili su se, da su rezultati dosadašnje saradnje ohrabrujući i da otvaraju mogućnosti da se ona u narednom periodu podigne na viši nivo u svim oblastima.

U tom cilju, predsednik Mirović je pozvao da AP Vojvodinu uskoro poseti političko-privredna delegacija Gomeljske oblasti. Naveo je, takođe, da su vrata za saradnju otvorena u svim oblastima, navodeći agrobiznis i turizam kao sektore u kojima su značajni neiskorišćeni potencijali.

Susretu u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i počasni konzul Republike Belorusije u Novom Sadu Dragoljub Švonja.