Predsednik Mirović obišao radove u Muzeju prisajedinjenja

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove u Muzeju prisajedinjenja, koji će biti otvoren u godini kada se obeleževa jedan od najznačajnijih datuma u nacionalnoj istoriji.

Ove godine navršava se 100 godina od kada je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu srpski lider Jaša Tomić pročitao odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

„Mi smo potpuno spremno dočekali početak 2018. godine jer smo mesecima unazad planirali i koordinirali aktivnosti za obeležavanje ovog velikog jubileja. Ovde će u godinama pred nama biti izložbeni prostor Muzeja prisajedinjenja, ali ćemo u budućnosti sa Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom pronaći mesto za veću i savremeniju zgradu Muzeja,“ rekao je predsednik Mirović.

Muzej prisajedinjenja obuhvata 250 m2 unutrašnjeg prostora i deo je rekonstruisanog Muzeja Vojvodine i Arhiva Vojvodine.
„Ovo je privremeno rešenje ali simbolički značajno, jer ćemo prvi put na jednom mestu imati prostor na kome ćemo obeležiti viševekovnu borbu za samostalnost, politička prava i očuvanje jezika i pisma“ , istakao je predsednik Mirović.