Predsednik Mirović otvorio izložbu „Majska skupština – 170 godina kasnije“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas izložbu „Majska skupština – 170 godina kasnije“ u Galeriji Matice srpske, čiju okosnicu čini slika Pavla Simića „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“.

Pozdravljajući zvanice, predsednik Mirović naglasio je, da je obeležavanje 170. godišnjice Majske skupštine, veoma važan dogaćaj, jer podseća na, kako je rekao, jedno veliko vreme i velike ljude koji su odredili put celog našeg narod. „Srpska Vojvodina koja je na Majskoj skupštini formirana postala je zavetna ideja svih Srba u Habzburškoj monarhiji. Istorijska iskušenja kroz koja je ta ideja prolazila bila su ogromna, ali uprkos njima, 70 godina kasnije, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, ta ideja je postala stvarnost prisajedinjenjem vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji“, izjavio je predsednik Mirović.

Dragoceno, vizuelno svedočanstvo te velike ideje, kako je rekao predsednik Mirović, je slika Pavla Simića „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“.„Ova slika je svedočanostvo rađanja jedne velike ideje i grupni portret ne samo njenih najistaknutijih rodonačelnika, patrijarha Josifa Rajačića, Đorđa Stratimirovića, episkopa Nikanora Grujića nego i niza onih koji će tu ideju nositi, čuvati i sačuvati, poput Svetozara Miletića, Jovana Đorđevića, Stevana Vladislava Kaćanskog i najzad samog Pavla Simića“, rekao je predsednik Mirović.

Zato je danas, kako je rekao predsednik Mirović, kada obeležavamo 170 godišnjicu Majske skupštine, fokusiranje pažnje javnosti na ovu sliku i njenog autora, u okviru cele izložbe veoma važan događaj.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je ova slika simbol trajanja i duge borbe jednog naroda za slobodu, te da prikazuje pad i uspon jednog naroda.

Slika Pavla Simića „Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine“ je istorijski dokument našeg naroda o najznačajnijem događaju 19. veka, rekla je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i zahvalila se Pokrajinskoj vladi na saradnji prilikom realizacije ove izložbe.