Prijem za učesnike jubilarnih Zmajevih dečjih igara


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je goste i učesnike 60. Junskih programa Zmajevih dečjih igara koji će i ove godine od 7. do 11. juna, zakriljen Zmajevim stihom „Deco moja svekolika, počuvajte svog jezika!“, predstaviti raznovrsno dečje stvaralaštvo, kao i stvaralaštvo za decu i mlade.

– Novi Sad je izuzetno ponosan što je grad domaćin ovakvog festivala, tradicionalno kvalitetnog okupljanja najmlađih. Ovo je 60. put po redu da će u centru Novog Sada sve biti usmereno ka deci i posvećeno velikom srpskom pesniku čika Jovi Zmaju. Za šest decenija mnogo toga se promenilo, pre svega promenili smo se mi kao ljudi, države, sistemi, ali su Zmajeve dečje igre opstale i sačuvale svoj identitet i kvalitet. Želim da narednh dana u centru Novog Sada caruje dečija graja, osmesi, pesma i recitacije, i da deca, njihovi roditelji i svi oni koji su ceo život posvetili najmlađima uživaju u našem gradu. Nadam se da će organizatori, koji su svoj život posvetili deci, nastaviti da nam priređuju spektakularni početak svakog juna meseca u Novom Sadu. Grad će uvek podržavati ovaj festival koji zaslužuje specijalan tretman zbog svog kvaliteta i značaja za kulturu i obrazovanje – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević zahvalivši se organizatorima i svim gostima koji su danas došli u Novi Sad.

Prema rečima direktora Zmajevih dečjih igara Dušana Đurđeva deca su jedina stvar koja se nije menjala za proteklih 60 godina koliko traju Zmajeve dečje igre.

– Deca su uvek deca, i na sreću ona će uvek dolaziti kroz nove generacije, prema tome, ako su neke institucije ili neka kulturna dešavanja negde prevazišla sebe, Igre ne mogu nikako da se prevaziđu, jer će dece uvek biti. Ljudi koji se bave decom, i koji pokušavaju da učine sve ono što je u njihovoj moći kako bi svet deci bar malo učinili boljim, će nailaziti na razumevanje, a takva situacija je i sa Gradom Novim Sadom koji je uvek iza Igara stajao kao velika podrška – naglasio je Dušan Đurđev.

Junski programi Zmajevih dečjih igara su koncipirani na postulatima multimedijalnosti i interaktivnosti na relaciji dete-umetnik delo-umetnik, promovišu savremeno stvaralaštvo za decu i mlade, ukazujući na nove pojave u savremenoj umetnosti i podstičući kulturne potrebe kod najmlađe populacije. Festivalske aktivnosti se održavaju na više lokacija u gradu, kao i okolnim mestima u više od 100 programskih celina. Junski programi Zmajevih dečjih igara predstavljaju najstariji festival ove vrste u Evropi, po svom obimu i najraznorodniji i najmasovniji, a u programima direktno učestvuje više od 8000 dece i mladih, kao i preko 100 profesionalnih umetnika.