Prištinske vlasti direktno prekršile CEFTA sporazum

BEOGRAD- Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije, kao i hitnu sednicu Komiteta CEFTA, povodom najnovije odluke privremenih institucija u Prištini da uvedu ‘zaštitne mere’ u vidu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

Ljajić je rekao Tanjugu i da će pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije, na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta CEFTA, s obzirom na to da je pomenutom odlukom prištinskih vlasti direktno prekršen CEFTA sporazum.
Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini primenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od juče i odnosi se, kako su naveli, na ‘sve trgovinske partnere’.

Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će najveću štetu od ove odluke pretrpeti članice CEFTA, upozorio je Ljajić.

„Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele. Nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a ova najnovija se odnosi na sve. Očigledno je da principi slobodnog kretanja roba i usluga za kosovske vlasti važe samo onda kada to njima odgovara“.

Takav odnos je u suprotnosti ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu, naglasio je Ljajić.
Izvor: Tanjug